Ethereum’da merge yaklaşırken ETH POW hamlesi geliyor

Ethereum’da “proof of stake” sistemine geçiş tarihi yaklaşırken, ağda bir de sert çatallanma olasılığı ortaya çıktı. Ethereum Classic çatallanmasının arkasındaki isim olmasının yanında, etkili bir de kripto para simâsı konumundaki Chandler Guo’nun Ethereum blok zincirini “ETH POW” adıyla bir kez daha çatallanmaya götüreceğini söylemesinin ardından fikir, olumlu geri dönüşler almaya başladı. Justin Sun da, çatallanma olması durumunda destek vereceğini belirtti.

Chandler Guo (@ChandlerGuo) / Twitter

Ethereum‘da yıllardır heyecanla beklenen PoS geçişi yaklaşırken, “Birleşme”yle birlikte işlevsiz kalacak olan madencilerden de yeni bir hamle geliyor. Daha önce Ethereum Classic çatallanmasıyla kendini kanıtlayan ve kripto para dünyasının etkin isimlerinden biri olan Chandler Guo’nun geçen hafta “Ethereum’u bir kere fork’ladım, bunu bir kez daha yaparım” açıklaması destek almaya başladı.

Bilindiği üzere Ethereum madencileri, ETH’nin PoS sistemine geçmesini istemiyor ancak bu değişimi engelleme güçleri de, geliştiricilerin “Zorluk bombası” gibi uygulamaları nedeniyle bulunmuyor.

En büyük soru destek bulup bulamayacağı…

Ancak madenciler “Birleşim”i engelleyemeyecek olsalar da, Ethereum’u kopyalama yoluna gitmeyi deneyecekler. Bu kopyalamanın ardından, “Birleşim”in hiç gerçekleşmediği ağın bir başka versiyonunu yaratarak, işlemlerine burada devam edebilirler. Ancak buradaki en önemli soru, bu yeni ağın, önemli bir kullanıcı kitlesinin onayını alıp almayacağı… Yani kalabalıkların onu kullanıp kullanmayacağı…

Çatallanmanın gerçekleşmesi durumunda yeni oluşan ağ ya da ağlarda, Ethereum’un kendi token’ı olan ETH’ye şu anki değerini veren proje ve uygulamalar çalışmayacak. Bu projeler ve akıllı kontratlar, ETH PoW’da sıfırdan geliştirilmek durumunda kalacaklar.

“6-7 Ethereum çatalı olacak”

Konuyla ilgili konuşan Chandler Guo, son dönemde bu durumla ilgili Twitter paylaşımlarını artırıp proof of stake eleştirilerini sürdürürken, Birleşim’den sonra 6-7 Ethereum fork’u olmasını beklediğini, borsaların ise en fazla ilgi gören token’ı destekleyeceğini belirtti. Madencilerin Ethereum Vakfı’nı suçlamaması gerektiğini belirten Guo, onların çok daha önceden PoS’e geçme kararı verdiğini söyledi.

Paolo Ardoino, “Desteğimiz PoS’e” demişti

Proje ve akıllı kontratların da ötesinde PoW zinciri, kripto para evreni için hayati öneme sahip olan sabit coin’lerden de eksik kalacak gibi gözüküyor. Sabit coin ihraççısı şirketler destek kararı vermedikleri sürece, ağa bu yüzden bile ilginin fazla olması beklenmiyor. Hatırlanacağı üzere en büyük sabit coin USDT‘nin ihraççısı Tether şirketinin CTO’su Paolo Ardoino, dün Twitter’dan yaptığı paylaşımda, PoW sistemi yerine PoS geçişini destekleyeceklerini söylemişti.

Justin Sun: Poloniex tüm ETH fork’larını destekleyecek

Poloniex borsasının sahibi ve TRON kurucusu Justin Sun da, Ethereum’daki çatallanmaların hepsini destekleyeceklerini belirtti ve “Polonex, Ethereum ve Ethereum Classic’i destekleyen ilk borsa olmuştu. Yeni bir fork gerçekleşmesi durumunda Poloniex hepsini destekleyecektir. ETH’nizi Poloniex’e rahatça taşıyabilir ve çatallanan token’ları alabilirsiniz” dedi.

Ethereum Classic’e de geçiş olabilir

Öte yandan madenciler için tek opsiyon çatallanma olmayabilir. Son dönemde madencilerin direkt olarak Ethereum Classic’e geçişi yönünde de bazı konuşmaların olduğu belirtiliyor. Madencilik devi bitcoin tarafından yönetilen Antpool, Etheeum Classic desteğini duyurmuş ve ekosisteme 10 milyon dolarlık da yatırım yapmıştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.