Bitcoin madenciliği yapmanın en ucuz olduğu 10 ülke

Yapılan yeni bir araştırmada, 1 BTC çıkarmanın hangi ülkede ne kadara mal olduğu ortaya konuldu. Elektrik maliyetini göz önünde bulunduran çalışmada, en ucuz bölgeler olarak Orta Doğu ülkeleri öne çıktı.

Bitcoin Madencileri Bu Ay Tüm Gelirini Sattı!

Yeni bir araştırma, dünya üzerindeki 198 ülkede 1 BTC üretmenin maliyetinin ne olduğunu ortaya koyuyor.

911 Metallurgist tarafından oluşturulan verilere göre, Bitcoin madenciliği için en ucuz ülke Kuveyt. Kuveyt’te 1 BTC üretmenin maliyet bin 393 dolar ve onu 4 bin 181 dolar ile Cezayir, 4 bin 779 dolar ile Sudan izliyor. En ucuz 10 ülkenin tamamı ise şöyle:

Orta Doğu ülkesi Kuveyt’te kWh başına ortalama elektrik fiyatı 3 cent. Bu da ülkeyi dünyada enerji maliyeti bakımından en ucuz ülkelerden biri yapıyor. Bitcoin madenciliğinin son derece yoğun olarak yapıldığı Kuzey Amerika’da ise ortalama elektrik fiyatı 21 cent.

Bilindiği üzere Çin’deki kripto para madenciliği yasağı sonrası madenciler, operasyonlarını farklı ülkelere taşıdılar. Birçoğu, elektrik maliyeti bakımından en ucuz 10. ülke olan Kazakistan’a geçiş yaptı. Bu sayede Kazakistan’ın Bitcoin madenciliği payı, sadece birkaç ayda %8.8’den %18.1’e fırladı. Madencilerin önemli bir kısmı da Teksas’a gitti. Teksas da doğal gaz bakımından zengin olmasıyla enerjide en ucuz bölgelerden biri.

Madenciler, operasyonlarını yürütebilmek için kendilerine yeni bölgeler ararken madencilik maliyetinin düşük olduğu bazı ülkelerde ise hükümetler sert kararlar almaya yöneldi. Örneğin elektrik fiyatı bakımından en ucuz 16. ülke olan Kosova’da Bitcoin madenciliği ile ilişkilendirilen elektrik talebi ve artan kesintilerden dolayı, madencilik faaliyeti yasaklandı. Benzer şekilde en ucuz 14. elektrik fiyatını sağlayan İran da madenciliğe geçici olarak yasak getirmişti.

Türkiye 37. sırada

Bitcoin madenciliği için dünya üzerindeki en ucuz ülkeler sıralamasında Türkiye ise 37. sırada yer aldı. Türkiye’de elektrik maliyetinden yola çıkılarak yapılan hesaplamada, 1 BTC’nin üretim maliyeti 17 bin 723 dolar olarak belirlendi.

Çalışmanın metodolojisi

Madenciliğin en ucuz olduğu ülkelere dair yürütülen çalışmada; Dünya Bankası, Cable.co.uk ve ABD Enerji Bilgi Dairesinden kilovat saat başına elektrik maliyeti verileri kullanıldı. 1 BTC’nin çıkarılması için gereken gün sayısı ve Watt miktarı da Coinwarz’dan alındı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.