AB’nin anlaşmaya vardığı kripto düzenlemesi ne getiriyor?

2021 yılı itibariyle kripto paraların tüm dünyada büyük ilgi çekmesi Avrupa Birliği gibi büyük yargı bölgelerini de bir an önce düzenlemelerin hızlanması konusunda harekete geçirirken, uzun süredir tartışılan MICA regülasyonlarında da dün anlaşma sağlandı. İşte Sabit coin’ler, borsalar, NFT’ler ve enerji konularında MICA düzenlemelerinde yer alan detaylar…

Avrupa Birliği HD masaüstü duvar kağıtları bedava indir | Wallpaperbetter

“Dijital varlıklarda Piyasalar” olarak da bilinen MiCA düzenlemelerinde Avrupa Birliği’nin 3 oluşumu olan Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi’nin anlaşmaya varması dünün en önemli haberi olurken gelişmenin ardından da Bitcoin fiyatı yeniden 20 bin doların üzerine çıktı.

Peki 2 seneden fazla süredir tartışılan ve özellikle 2021 yılı itibariyle adını, özellikle “Bitcoin’e yasak geliyor” başlıklarıyla daha çok duymaya başladığımız MiCA regülasyonları hangi konuları içeriyor?

Merkeziyetsiz finanstan, sabit coin’lere, kripto para borsalarından para aklama karşıtı kurallara kadar önemli denetim mekanizmaları içeren MiCA, AB adına ciddi düzenlemeler getirse de, %100’lük bir kontrol sistemi sağlayamayacağını belirtmekte de fayda var.

İş Kanıtı yasağı artık yok

Birçok kez tartışılan ve “Bitcoin yasağı” olarak da bir dönem adlandırılan İş Kanıtı’yla çalışan kripto paraların tamamen yasaklanması konusu da, düzenlemede artık bulunmuyor. Ancak MiCA regülasyonlarında kripto varlık hizmet sağlayıcıları ya da bir başka deyişle kripto para borsalarının, hizmet verdikleri kripto paraların sürdürülebilirliği konusunda AB Menkul Kıymet Otoritesi’ne (EMSA) bilgi vermeleri zorunlu kılınıyor.

Merkeziyetsiz finans ise MiCA regülasyonlarının radarında şu an için olmayacak. Ancak AB kurumları 2023 yılı itibariyle bu alanla ilgili detaylı bir rapor yazacaklar. Borç verme platformları da şu an için regülasyonların çerçevesinin içinde bulunmuyor.

Algoritmik sabit coin’ler muaf değil

Terra LUNA çöküşüyle birlikte çok konuşulan algoritmik sabit coin konusu da MiCA düzenlemelerinde yer alıyor. Sabit coin’lerin hepsi Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) tarafından regüle edilecek ve denetlenecek. Sabit coin ihraç etmek isteyen şirketler ve oluşumların AB sınırları içerisinde de bir temsilciliği bulunmak zorunda olacak. İflas tehlikesine karşı olarak rezervlerin korunması da zorunlu kılınıyor. Tüm bu kurallardan ise, algoritmik sabit coin’ler hiçbir şekilde muaf tutulmayacak ve aynı şekilde onlara tâbi olacak.

Kripto para borsaları ve para aklama önlemleri…

Avrupa Bankacılık otoritesi (EBA) gibi Avrupa Menkul Kıymetler Otoritesi (ESMA) kripto para borsalarından, birlik bünyesinde sorumlu olacaklar ancak bu anlamda güç ulusal kurumlarda bulunacak. AB sınırları içerisinde hizmet veren ve resmi lisansı bulunmayan borsaların izni de ESMA tarafından sağlanacak. MiCA, kripto varlık hizmet sağlayıcılarından genel AML önlemlerini uygulamalarını ve AB sınırları içinde de önemli bir varlık ve yönetim organizasyonuna sahip olmalarını talep ediyor.

Varlıklar çalınırsa borsalar sorumlu olacak

MiCA düzenlemelerinde borsaların iflas etmesi ya da hack saldırısına uğraması konusuna da değinildi. Fonların kaybedilmesine yol açacak durumların oluşması halinde sorumluluğun tamamen borsalarda olacağı ve müşteri varlıklarının da ayrı ve koruma halinde bulunması gerektiği belirtildi.

NFT’ler dışarıda tutuldu

MiCA’yla ilgili AB Parlamentosu’nun sayfasında yapılan açıklamada, NFT’lerin, kripto paralar gibi olmadıkları ve kendine özgü yapıları sebebiyle MiCA düzenlemelerine tâbi olmayacakları belirtildi:

“Kamuya aynı fiyattan sunulan tüm NFT çeşitleri MiCA düzenlemelerinin kapsamının dışında tutulacaktır”

AB ayrıca NFT’lerle ilgili de detaylı bir rapor yazacak.

MiCA kanunları en geç 18 ay içinde yürürlüğe girecek. Bu sürecin birkaç aydan fazla sürmesi beklenmiyor. Sabit coin’ler konusundaki kurallar için belirlenen azami süre ise 12 ay…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.