Petrol zengini ülkeden Bitcoin madenciliği şirketine yatırım

Umman’ın varlık fonunun doğalgaz ile Bitcoin madenciliği yapan Denver merkezli Crusoe Energy’ye yatırım yaptığı öğrenildi. Crusoe Energy, Umman’da da devlet desteğiyle Bitcoin madenciliğine başlayacak.

Petrol zengini ülkeden Bitcoin madenciliği şirketine yatırım - Gaziantep  Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri

ABD ve dünyanın bazi bölgelerinde doğalgaz ile Bitcoin madenciliği yapan Denver merkezli Crusoe Energy, Umman’ın başkenti Muskat’a da genişliyor.

Bloomberg’in haberine göre, Umman’da Bitcoin için ilk pilot projenin önümüzdeki yıl devreye alınması bekleniyor.

ABD’li şirket, Bitcoin madenciliği için fosil yakıtlar kullanılarak elde edilen enerjiye alternatif olarak doğalgaz çözümüyle çevre kirliliğini azaltmayı amaçlıyor. Umman’da böyle bir adım atılmasının temel nedeni ise Muscat’ın yer aldığı MENA bölgesinin dünyadaki kuyu gazları olarak bilinen doğalgazın %38’ini oluşturması.

Ayrıca Crusoe Energy’nin Nisan ayındaki 505 milyon dolarlık C serisi yatırım turunda, Umman’ın varlık fonu Umman Investment Authority’nin de yer aldığı ortaya çıktı.

Şirketin CEO’su Chase Lochmiller, Bitcoin’in fiyatının yıllık bazda %31,29 düşmesine rağmen Lochmiller, büyük düzeltmenin şirketin iddialı genişleme planlarını etkilemeyeceğini de dile getirdi.

Mart ayında Crusoe Energy, Bitcoin madencilerine doğalgaz tedarik edecek bir pilot proje üzerinde çalışmak için ABD enerji devi ExxonMobil ile güçlerini birleştirmişti.

Crusoe Energy’nin müşterileri arasında Kanadalı petrol şirketi Enerplus ve Oklahoma City merkezli Devon Energy gibi isimler de bulunuyor.

Doğalgaz ile nasıl madencilik yapılıyor?

Petrol çıkaran şirketler bu esnada her zaman az miktarda olsa da, doğalgaz da elde ediyorlar. Ancak çoğunun gerekli altyapısı olmadığı için bu gazı satamıyorlar ve yakıyorlar. Doğalgaz da adeta yanarak havaya karışıyor ve yok oluyor.

İşte burada Crusoe Energy şirketi devreye giriyor. Doğalgazın yakıldığı yere gerekli borular döşendikten sonra, elde edilen alevin enerjisiyle elektrik üretiliyor. Bu elektrik hem tesisteki tüm bilgisayar ve diğer sistemlerin çalışmasını sağlıyor hem de Crusoe Energy bu elektrikle Bitcoin madenciliği yapıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.