LUNA çöküşü İngiltere Hazine Bakanlığı’nı da harekete geçirdi
Terra LUNA çöküşü, son dönemde kripto paralar konusunda regülasyonları sıklaştıran Birleşik Krallık Hazine Bakanlığı’nı da harekete geçirdi. Bakanlığın yazdığı ön değerlendirme raporunda sabit coin’lerin de dahil olduğu dijital ödeme varlıklarının çöküşüne yönelik önlemler alınması ve bu konuda yetkinin merkez bankasına verilmesi gerektiği belirtildi.
Birleşik Krallık Hazine Bakanlığı, bugün yayımladığı bir ön değerlendirme raporunda, içinde sabit coin’lerin de bulunduğu dijital varlıklardaki çöküşler için güçlendirmiş bir koruma mekanizması önerdi. Kurum, bu konudaki regülasyonlarda yetkinin merkez bankasına verilmesi gerektiğini ve bankanın atayacağı başka bir yönetici vasıtasıyla dijital varlıkların çöküşünde kontrolün daha çabuk şekilde sağlanabileceğini belirtti.
“Finansal istikrar açısından çok önemli”
Ön değerlendirme raporunda, var olan hukuk kurallarının eksiksiz şekilde uygulanabilmesinin finansal istikrar açısından önemli olduğu dile getirildi ve şu ifadeler kullanıldı:
“Hükumet, Birleşik Krallık’ın finansal hizmetler sektörünü kripto varlık teknolojisi ve inovasyonunun ön saflarına taşımak için kesin bir karar vermiştir. Merkez bankasına verilecek olan bu görev kurumun, finansal istikrarla ilgili yasal rolünü sürdürmesini sağlayacaktır. Var olan hukuki kuralların etkin şekilde uygulanması, dijital varlık firmalarının çöküşünün getireceği risklerin yönetilmesi bakımından çok önemlidir”
“İlk etapta önemli olan sabit coin’ler”
Raporda sabit coin’lerin küresel çapta bir ödeme aracı olma potansiyellerinin olduğu belirtilirken, bu yüzden ilk etapta bu varlıklara yönelmek istendiği yazıldı:
“Bu yaklaşım, yaygın bir ödeme aracına dönüşme potansiyelleri olduğu için, ilk etapta sabit coin’lere odaklanacaktır. Bu regülasyonlar aynı zamanda, sabit coin ihraççısı ve hizmet ağlayıcısı olan şirketler için de Birleşik Krallık’ta uygun bir ortam oluşmasına olanak tanıyacaktır. Kripto varlık piyasalarında yaşananlar tüketici korunması, piyasa bütünlüğü ve finansal istikrar risklerini azaltmaya yardımcı olmak için uygun regülasyon ihtiyacını daha da artırmıştır.”
Hazine Bakanlığı’nın bu raporu ilgili kurumlar tarafından değerlendirilecek ve bakanlığa geri dönüş yapılacak. 2 Ağustos tarihine kadar tamamlanacak olan geri dönüşlerin ardından, şu anda belli olmayan bir zaman dilimi içerisinde de parlamentoda değerlendirilecek.
Hazine Bakanlığı’nın raporunda Terra Luna ismi geçmese de, çöküşten 3 hafta sonra böyle bir raporun hazırlanması da dikkat çekiyor. Birleşik Krallık’taki Finansal Davranış Otoritesi’nin de Terra LUNA çöküşüyle ilgili özel bir araştırma yapması bekleniyor.