Çin’de ekonomiye destek paketi: Dijital yuan dağıtılıyor

Dijital para konusunda şu anda dünyada açık ara en önde ülke olan Çin’de Kovid kapanmalarından ötürü zarar gören ekonomiye destek amacıyla devlet 3 bölgede dijital yuan dağıtımı kararı verdi. Yerel kullanımı artırmak ve halka destek amacıyla dağıtılan dijital yuan’ları kazananlar kurayla belirleniyor.

Çin dijital yuan için blokzincirini nasıl kullanabileceğini araştırıyor -  Blockchain Türkiye Platformu

Çin’in Shenzhen, Guangzhou ve Xiong’an bölgelerinde halka ekonomik destek amacıyla dijital yuan dağıtımına karar verildi.

e-CNY olarak da bilinen dijital yuan’ın dağıtımına bugünden itibaren, Pekin’in güneyinde yeni oluşturulan bir ekonomik bölge olan Xiong’an’da başlandı bile… Kurayla belirlenen kazananların dijital yuan cüzdanlarına bu bölgede toplamda 50 milyon yuan (yaklaşık 7.5 milyon $) gönderilecek.

Guangzhou’nun belli bölgelerinde ise 10 milyon dijital yuan dağıtılacak ancak bu dağıtımın günü henüz açıklanmadı. Shenzhen bölgesinde de Perşembe gününden itibaren 30 milyon dijital yuan’ın dağıtımına başlanacak. Kazananların cüzdanlarına 88, 100 ve 128 yuan ödeme yapılacak.

Son dönemin en büyük krizlerinden

Çin’de kısa süre önce yeniden baş gösteren koronavirüs salgını nedeniyle başkent Pekin ve ülkenin en önemli liman kenti olan Şangay’da ciddi kapanmalar söz konusu… Özellikle bu durumdan ötürü Şangay limanına giremeyen ve beklemek zorunda kalan gemiler yük indirmelerine yapamıyor. Bu durumun da dünyadaki tedarik zincirine çok ciddi zarar verdiği biliniyor. Çin başbakanı Li geçtiğimiz Perşembe günü krizle mücadele anlamında yeniden büyümenin sağlanması için şehir, belediye ve kırsal bölge liderlerine talimat vermişti.

Çin, dijital yuan denemelerini 2020 yılı başından bu yana sürdürüyor ve şu anda dünyada belirli bölgeler ile kısıtlı olsa da, merkez bankası dijital parasını kullanan iki ülkeden biri konumunda… Bu anlamdaki diğer ülke ise “kum doları”nı geçen sene resmen başlatan Bahamalar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.