ABD’nin en detaylı kripto para yasa tasarısı Haziran’da geliyor
ABD’li iki senatör Cynthia Lummis ve Kirsten Gillibrandi katıldıkları bir konferansta, bir süredir merakla beklenen ve hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partiden isimlerin desteklediği kripto para yasa tasarısını Haziran ayında sunacaklarını açıkladılar. Gillibrandi ayrıca, bu yasa tasarısının Kongre’ye gelecek ilk kapsamlı kripto kanun tasarısı olacağını söyledi.
Başta sabit coin’ler olmak üzere, 2021 boğa sezonunun başından bu yana kripto paraların nasıl regüle edilmesi gerektiğini, tartışan ABD’de, ilk kapsamlı yasa tasarısı Kongre’ye sunulmak üzere… Kripto paralara ve özellikle Bitcoin’e verdiği destekle bilinen Cumhuriyetçi senatör Cynthia Lummis ile Demokrat senatör Kirsten Gillibrand’ın hazırladığı kripto para yasa tasarısı Haziran ayı içinde Kongre’ye sunulacak.
DC Blockchain Zirvesi’nde konuşan ikili “Sorumlu Finansal İnovasyon Yasası” adındaki tasarının yaklaşık 1 senedir detaylı bir hazırlık çalışmasından geçtiğini ve Kongre’ye şu ana kadar sunulmuş olan en büyük ve detaylı kripto para yasa tasarısı olacağını belirttiler.
“Hiçbir tasarı bu kadar kapsamlı değil”
Konferansta konuşan senatör Gillibrand, hiçbir kripto para yasa tasarısının kendilerinin hazırladığı tasarı kadar geniş olmadığını belirtti ve şunları söyledi:
“Hazırladığımız kanun tasarısı, daha önce Temsilciler Meclisi ya da Senato’ya sunulan tasarılardan bazı parçalar da barındırıyor ancak eski kanun tasarılarının hiçbiri bizimki kadar, tüm kripto endüstrisine hitap eden ve geniş kapsamlı bir regülasyon çerçevesine sahip değil. Diğerleri daha çok sınırlı, tek bir fikre dayanan ve küçük tasarılardı. Bu tasarı hakkında çok iyimserim. Böyle olmamın nedeni, bu tasarının yoğun bir şekilde araştırılmış olması…”
Madencileri aracı olarak görmeyen bir tasarı
Yasa tasarısının içinde, kripto para madencileri “broker” yani aracı olarak tanımlanmıyor. Dolayısıyla madencilerin bu yasa tarafından korunduğu söylenebilir. Geçtiğimiz sene çok tartışılan ABD Altyapı Paketi’nde de kripto para madencileri “broker” olarak görülmüş ve kripto para endüstrisinden bu konuyla ilgili yoğun itirazlar yükselmişti.
Genel kontrol CFTC’ye veriliyor
Ysa tasarısındaki en önemli noktalardan biri de kripto paraların genel anlamda menkul kıymet olarak değil, emtia olarak görülmesi… Tasarı bu nedenle kripto para regülasyonlarında otoriteyi CFTC, yani Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’na veriyor. Kripto paraların hangi durumlarda menkul kıymet sayılacağı da yasa da belirtilmiş. Bir kripto para, bir şirketi fonlamada kullanılıyorsa, o halde menkul kıymet sayılacak. ABD’de, SEC ile CFTC arasında kripto para regülasyonları konusunda çekişme olduğu biliniyor.
Lummis: Bitcooin ve Ethereum hayatta kalacak
Kripto paraların emtia olduğu konusunda görüş belirten Cynthia Lummis de, Bitcoin ve Ethereum‘a vurgu yaptı ve şunları söyledi:
“Bitcoin’in emtia olduğu çok açık. Amacımız Bitcoin ve Ethereum’da, yargı bölgesi kontrolünü CFTC’nin sağlaması… Çünkü bu iki kripto para tüm piyasanın %60’ını oluşturuyor. Bu ikisinin hayatta kalma olasılığı diğerlerinden çok daha fazla… Bu yasa tasarısı için hem kripto para yatırımcılarıyla hem de endüstri liderleriyle aylarca süren görüşmelerde bulunduk. Ancak bu tasarının kabul ettirilmesi için ciddi bir savaş verileceği de açık”
“Kongre’ye gelme süreci uzun… “
Senatör Gillibrand ayrıca yasa tasarısının Kongre’ye geliş sürecinden de bahsetti ve bunun uzun bir yol olduğunu dile getirdi:
“Yasa tasarısının en az 4 komiteden geçmesi gerekiyor. En az 4 duruşma olacaktır. Benim de içinde bulunduğum Tarım Komitesi bu alanla ciddi şekilde ilgileniyor.”