El Salvador’da Chivo cüzdan ilgi görmedi: 30 doları alan bir daha kullanmadı

Bitcoin’i dünyada yasal para ilân eden ilk ülke olan El Salvador’da, halkın Chivo adlı resmi hükumet cüzdanlarına beklenenden daha az ilgi gösterdiği belirlendi. Yapılan araştırmaya göre, 10 El Salvador’ludan 6’sı, hediye edilen 30 dolarlık Bitcoin’in ardından cüzdanı kullanmayı bıraktı.

Dünyada bir ilki gerçekleştirerek Bitcoin’i yasal para haline getiren El Salvador’da halkın büyük bölümünün hala Chivo adlı resmi cüzdanları kullanmadığı ortaya çıktı. ABD Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nun yaptığı araştırmaya göre; ilk cüzdan açılışında hükumetin kullanıcılara 30 dolarlık hediye verdiği Chivo cüzdanlarında, bu hediyeyi alan birçok kullanıcı cüzdanı bir daha açmadı.

Yapılan araştırma her 10 El Salvador’ludan 6’sının cüzdanı bir daha kullanmadığını gösterdi. ABD’li kurum yaptığı araştırmada 1800 kişiyle birebir olarak yüzyüze görüştüğünü de açıkladı.

“Telefonunda internet olanların %60’ı indirmedi”

Çalışmada farklı veriler de sunuldu. Ortalama kullanıcıların son 1 ayda hiçbir gönderim yapmadıkları ya da BTC almadıkları belirtilirken, çoğunluğunda internet bağlantısı bulunan telefonların %60 kadarının Chivo uygulamasını indirdiği görüldü.

“Sınırötesi ödemeler hala dijital cüzdanla yapılmıyor”

Bilindiği üzere, El Salvador’un Bitcoin’i yasal para olarak kabul etmesinin en büyük nedenlerinden birisi de, özellikle ABD’den ülkeye gönderilen dolardan kesilen büyük işlem ücretleriydi. Chivo cüzdan ile çok daha ucuz olan bu maliyetler, yine de halk tarafından hala tercih edilmiyor. Raporda, Chivo’nun sınır ötesi havaleler için de çok geniş şekilde kullanılmadığı belirtildi.

“%5’lik kısım vergisini Bitcoin ile ödedi”

Raporda ayrıca %5’lik bir kısmın vergisini Bitcoin ile ödediği, %20 oranın firmanın Bitcoin kabul ettiği ve %11’lik bir kısmın da Bitcoin’i kabul ettikten sonra işlerinin daha iyiye gittiğini söylediği ifade edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.