Kripto çöküşü üç büyük madencilik şirketine 1 milyar dolara mâl oldu

Mayıs ayı başında Terra LUNA çöküşüyle başlayan ve kripto para tarihinin en sert düşüşlerinden birine sahne olan dönem Bitcoin madencilik şirketlerini de adeta ters köşeye yatırdı. En büyük 3 Bitcoin madencilik şirketi olan Core Scientific, Marathon Digital ve Riot Blockchain çeyrek raporlarında toplamda 1 milyar dolardan fazla zarar açıkladılar.

 
Bitcoin'in değerinde yeni rekor: 67 bin doların üzerine çıktı - BBC News  Türkçe

Terra LUNA çöküşüyle başlayan ve daha sonra Celsius başta olmak üzere çeşitli kripto bankacılık şirketlerinin iflaslarıyla devam eden süreçten Bitcoin madencilik şirketleri de ciddi anlamda olumsuz etkilendi. ABD medyasından Bloomberg’in haberinde Bitcoin madencilik şirketlerinin çeyrek raporları gözler önüne serildi ve en büyük 3 madencilik şirketinin sadece 2. çeyrek zararının 1 milyar dolardan fazla olduğu yazıldı.

30 Haziran günü sona eren yılın ikinci çeyreğinde Core Scientific 862 milyon dolar, Marathon Digital 192 milyon dolar ve Riot Blockchain de 366 milyon dolar zarar açıkladılar.

Bitcoin satmak zorunda kaldılar

Şirketlerin hisseleri son dönemde yükselişe geçmiş olsa da, düşüş o kadar şiddetli oldu ki, rakamlar yılbaşına oranla hala “kırmızı”da gözüküyor. Bu şirketler aynı zamanda aşanan bu büyük krizden ötürü Bitcoin tutma pozisyonlarını da bırakmak zorunda kaldılar ve binlerce BTC sattılar. Şirketlerin raporlarına bakıldığında satışların çoğunlukla borç ödemeleri, büyüme masrafları ve yeni cihaz alımları gibi konular sebebiyle yapıldığı görülüyor.

Konuyla ilgili Bloomberg’e konuşan Arcane Crypto analisti Jarand Mellerud, mandecilerin satışlarını hala üretim maliyetlerinin üzerinde bir fiyatla yaptıklarını belirtti ve “Bu madenciler Temmuz ayında 6200 BTC sattılar. Temmuz, 2022’de en çok BTC satışı yapılan ikinci ay oldu. Birinci sırada ise satışın 14 bin 600 BTC’ye kadar çıktığı Haziran ayı var. Core Scientific elindeki BTC’lerin neredeyse %80’ini sattı” dedi.

Büyük kripto düşüşünden olumsuz etkilenen tabii ki sadece madenciler değildi. ABD’nin en büyük kripto para borsası olarak görülen Coinbase de 1.1 milyar dolar ve yazılım şirketi MicroStrategy de bu dönemde 1 milyar dolar zarar açıkladılar.

Marathon 100 milyon dolar ek kredi aldı

Madencilik şirketleri borç ödemelerini yeniden yapılandırırlarken, Marathon Digital da hem 100 milyon dolarlık vârolan kredisinde ödeme ayarlamalarını yeniden düzenledi hem de “kripto-dostu” banka Silvergate’den yeni bir 100 milyon doalrlık kredi temin etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.