Kripto paralar düşerken kimler sattı, kimler satmadı? Yeni araştırma

Mayıs ve Haziran aylarında yaşanan Terra LUNA ve Celsius olaylarının kripto para piyasalarına etkisi büyük olurken, yapılan bir anket özellikle dar gelirli yatırımcı grubunun bu büyük çöküşe dayanamadığını gösterdi. Gelir oranı artan kişilerde satış oranı düşerken, maddi anlamda güçlü kişilerin bu çöküşleri göğüsleyebildiği görüldü. Yıllık 150 bin dolar ve üzeri kazananların %70’i bu çöküş döneminde hiçbir şekilde satış yapmadıklarını belirttiler.

Piyasa araştırma şirketi Civic Science, kripto paralarda son dönemde yaşanan düşüşlerle ilgili önemli bir anket yaptı. Yatırımcıların yüzde 46’lık kısmının düşüşlerde az bir bölüm de olsa kripto para sattığının ortaya çıktığı ankette, en az satış yapanlar ise gelir düzeyi yüksek olanlar!

Yüzde 54 satış dâhi yapmadı

25 ve 26 Temmuz günlerinde yapılan anketin en can alıcı sorularından biri, “Son haftalarda elinizde bulunan kripto paralardan satış yaptınız mı?” idi. 1233 kişiye sorulan bu soruda katılımcıların %26’lık kısmı “Evet, çok fazla satış yaptım” cevabını verirken, yüzde 20’lik kesim ise “Evet ama biraz/çok az” yanıtını verdi. Yüzde 54’lük kısım ise hiçbir satış yapmadığını belirtti.

En az satanlar, en çok kazananlar!

Anketin önemli noktalarından biri de katılımcıları gelir gruplarına göre de ayırt etmesi oldu. Gelir gruplarının ne kadar kripto para sattığı konusunda da ilginç sonuçlar elde edildi. Buna göre, en fazla gelir elde eden grup olan yıllık en az 150 bin dolar kazanan kişiler, son düşüşlerde en az satış yapanlardı. 1018 kişiye sorulan bu soruda en az 150 bin dolar kazananların %70’i hiçbir şekilde satış yapmadıklarını belirttiler. Bu gelir grubunun %11’i “biraz”, %19’u ise önemli derecede ya da tüm kripto parasını satanlardı.

100 bin ilâ 150 bin dolar arasında yıllık gelir elde edenlerin %66’si hiçbir şekilde satış yapmazken, 50 bin ilâ 100 bin dolar arasında yıllık kazancı olanlarda bu oran %52’ye düştü. 50 bin dolar ya da daha az kazananlarda ise hiç satış yapmayanların oranı %35 oldu. Tüm varlığını ya da varlıklarının çoğunu satanların oranı ise %39’du. Dolayısıyla gelir düzeyi fazla olanlar, bu çöküşten neredeyse hiçbir şekilde etkilenmediklerini göstermiş oldular.

%78 hiç etkilenmedi

Yaşanan düşüş olaylarından kötü şekilde etkilenenlerin oranının da az olması dikkat çekti. “Siz ya da herhangi tanıdığınız bir kişi bu düşüşlerden çok kötü şekilde etkilendi mi?” sorusuna cevap veren 4466 kişiden %78’lik kısım “Hayır hiçbir şekilde” cevabını verdi. “Ben kötü etkilendim” diyenler %7 olurken, “Evet, kötü şekilde etkilenen tanıdıklarım var” diyenlerin oranı ise %14’tü.

%71 yatırım bile yapmadı

Anketin en can alıcı sorusu ise kripto para yatırımı yapılıp yapılmamasıydı. 2661 kişiden %71’lik kısım şu ana kadar hiçbir şekilde kripto para yatırımı yapmadığını belirtirken, %20 yatırım yaptığını, %9 ise yatırım yapmadığını ama bunu düşündüğünü söyledi. Katılımcıların önemli bölümü ise kripto para yatırımı yapmamalarının sebebi olarak “Kanuni olduğunu düşünmüyorum” cevabını verdi. %22’lik bir bölüm ise fiyatın volatil olmasını sebep gösterdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.