Ripple, kilitleri açtı: 1 milyar XRP dolaşıma verildi

Dün yüzde 10’a yakın bir yükseliş gösteren XRP’nin değeri, hem Bitcoin fiyatının 24 bin dolar seviyesini aşamaması hem de Ripple tarafından 1 milyar token’ın dolaşıma sürülmesiyle düşüş yaşadı. XRP, son 24 saatte yaklaşık %7’lik bir değer kaybına uğramış gözüküyor ancak uzmanlar düşüşün Ripple kaynaklı değil, Bitcoin’deki geri çekilme sebepli olduğunu belirtiyorlar.

Ripple, CBDC'ler için XRP Ledger'ın özel bir sürümünü test ediyor -  Blockchain Türkiye Platformu

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile “kayıtsız menkul kıymet satış davası” devam eden Ripple şirketi, her ayın başında olduğu gibi, 1 milyar adet XRP’yi daha kilitli kasalarından çıkardı ve dolaşıma sürdü.

Düşüş Ripple kaynaklı değil

Yatırımcılar XRP’de dün yaşanan yükseliş sonrası bugün ise yüzde 7’lik geri çekilme görülmesini 1 milyar XRP’nin dolaşıma verilmesine bağlarken uzmanlar ise Ripple şirketinin aynı miktarda token’ı her ayın ilk günü dolaşıma sürmesi sebebiyle bu durumun fiyata bir etkisi olmayacağını belirtiyorlar ve düşüşün Bitcoin fiyatındaki çekilme kaynaklı olduğu yorumunu yapıyorlar.

Dün 0.40 dolar seviyesine çıkan XRP, haberin yazıldığı dakikalarda ise 0.37 dolar civarında işlem görüyor. Hatırlanacağı üzere Ripple şirketi 2017 yılında XRP arzının yüzde 55’lik kısmını bazı kasalara kilitlemiş ve aylık dolaşıma girecek olan XRP miktarını da 1 milyar adetle sınırlandırmıştı. Dolayısıyla şirketin ayın ilk günü ne kadar XRP’yi dolaşıma sokacağını bilen yatırımcılar zaten bu duruma göre pozisyon alabiliyor. Bu da, fiyatın aslında bu durumdan etkilenmemesini sağlıyor.

408 milyon dolarlık XRP satıldı

Bilindiği üzere son 1,5 senede SEC’ye karşı harika bir savunma yapan Ripple şirketi, 2022’nin ikinci çeyreği itibariyle 408 milyon dolarlık XRP sattı. Şirket yetkilileri yapılan satışların, Ripple’ın popülaritesi artan ödeme hizmeti On-Demand Liquidty yani “talep üzerine likidite” adlı sağlayıcısına olan ilginin artmasından ötürü olduğunu belirtiyorlar.

Ripple yaptığı XRP satışları sebebiyle, SEC’nin açtığı davadan önce de XRP yatırımcılarının büyük tepkisini çekiyordu.

Öte yandan Ripple şirketinin kurucuları arasında yer alan ve 2014’te ekipten ayrılarak Stellar Lumens’i kuran Jed McCaleb’in de XRP olarak aldığı tazminatlar kısa süre önce sona erdi. McCaleb, kademeli olarak aldığı XRP tazminatını direkt olarak satıyordu ve bu durum da XRP fiyatı üzerinde ciddi baskı oluşturuyordu.

Toplam arzı 100 milyar adet olan XRP’nin şu anda dolaşımdaki arzı ise 48.3 milyar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.