Michael Saylor: Sağlam para geçmişte altındı, şimdi Bitcoin

Bitcoin alımlarıyla bilinen ve Bitcoin’in bir gün dünya parası olacağını belirten Michael Saylor, katıldığı bir podcast’te önemli değerlendirmelerde bulundu. 19. yy’da sağlam paranın altın olduğunu ancak şu anda bu sıfatın Bitcoin’de olduğunu belirten Saylor, “Bitcoin büyüdükçe, mantıklı davranan ülkeler onu daha çok benimseyecek” dedi.

Bitcoin düşüşü, Michael Saylor'un MicroStrategy'si için sorun yaratıyor -  Haber Eksper

Bilançosunda 130 bin Bitcoin bulunan MicroStrategy şirketinin kurucusu ve CEO’su Michael Saylor, Bitcoin Magazine’e verdiği bir röportajda Bitcoin’e olan desteğini yineledi. En büyük kripto paranın ekonomik bir enerji olduğunu dile getiren Saylor, bir gün ülkelerin Bitcoin’i benimseyeceğini iddia etti.

19. yüzyılda sağlam para kavramının karşılığının altın olduğunu belirten Saylor, şu anda ise bu sıfatın karşılığının bir tek Bitcoin’de olduğunu belirtti. Saylor’ın Bitcoin Magazine podcast’inde söyledikleri şu şekilde:

“Bugünkü 100 bin dolar gelecek yıllarda aynı değerde olmayacak”

Para, ekonomik bir enerji çeşididir. Diyelim ki, 2022 yılında 100 bin dolarlık bir ekonomik enerjiniz var. Bu enerji diğer ürünlerle değiştirilebilir. Uçağa binip bir yere gidebilirim ya da bir emlak alabilirim. Veya bir parti düzenleyebilirim. Bunlar 2022 yılı için geçerli… Ancak aynı para, aynı ürün ve hizmetleri size 1900 yılında kesinlikle sağlamayacaktır. Çok daha fazlasını verecektir. 2200 yılında da aynılarını vermeyecektir.

“Anarşi olan yerlerde bile Bitcoin kullanılabilir”

Dünyadaki tüm para birimleri, hükumetlerin onlara verdiği anlam neyse odur. Eğer ülkede kaos ve anarşi varsa, mesela Afganistan’daysanız, hükumet düşmüşse, bankalar batmışsa, vergi alacak hükümet yoksa bu anarşidir. İki Afgan arasında bir ticaret yapılacaksa, Bitcoin bir para birimi olarak kullanılabilir. Çünkü size “Bitcoin’i kullanamazsın” diyecek bir devlet yoktur. Tabii ki bir keçi ya da mermi de kullanabilirsiniz.

“Ülkeler bir para birimini benimseyecekse bu Bitcoin’dir”

Sorulması gereken soru, bu kadar ülkeyle ne yapacağımızdır. Ya da bu kadar para birimiyle… Eğer ulus devletler, bir para birimini yasal hale getirecekse bu Bitcoin’dir. Arjantin pezosu 20 yıldır çöküşte ancak 1800’lerden bu yana başlayan bir süreç bu. Şu anda Arjantin Bitcoin’e geçmek istese, bu barışçıl şekilde olmaz. Belki 40-50 sene sonra olabilir. O zaman ülkeler, ‘Kendi yerel paramızı bir kenara bırakıp, Bitcoin’e mi geçsek?’ diye düşünebilirler ve bu barışçıl bir şekilde sağlanır. Ama şu anda böyle bir geçişin olacağını düşünmüyorum.

“Artık sağlam para Bitcoin”

Ülkelerin para birimleri ya Bitcoin destekli türevlere dönüşecek, ya da ülkeler direkt olarak Bitcoin’i para haline getirecek. Bitcoin büyüdükçe, mantıklı davranan ülkeler onu daha çok benimseyecek. Bu durum madencilerin ve Bitcoin şirketlerinin ülkeler tarafından kabul edilmesini sağlayacak. 19. yy’da sağlam para altındı. 21. yy’da ise Bitcoin…

“Bankalar ve özel kurumlar düşman değil”

75 yaşında komada olan biri, eğer Bitcoin’lerini kendisi sakladıysa ne yapacak? Onları nasıl kullanacak? Ailesine kalacak mı? Ya da ben bir kalp ameliyatı geçireceksem belki de masadan kalkamayacağım ve Bitcoin’lerim sonsuza kadar kaybolacak. Dolayısıyla bankaların ya da özel kurumların Bitcoin için saklama hizmeti vermesi kötü değildir. Bankalar size sürekli düşman olan kurumlar değildir. Büyükbabanız da elektrikten ya da otomobilden korkuyordu ama siz onun düşmanı değilsiniz. Teknolojinin iyi bir şey olduğu ortaya çıktı. Ya da doğmamış çocuğunuza ya da torununuza Bitcoin bırakmak kolay olamaz mı? Olabilir. Bu tür şirketler, herkese yardımcı olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.