Circle, USDC rezervlerini açıkladı: 13.5 milyar $ nakit tutuluyor

İkinci en büyük sabit coin olan USDC’nin ihraççısı Circle şirketi dün, USDC’yi destekleyen varlıkları kamuoyuyla paylaştı. 55 milyar dolarlık piyasa değeri bulunan USDC’lerin 13,5 milyar dolarlık kısmı nakit, 42,1 milyar doları ise ABD Hazine tahvillerinden oluşuyor.

 

USDC Yarın Kraken Listelerine Katılacak

Özellikle 2021 boğa sezonuyla birlikte piyasa değerleri ciddi şekilde artan sabit coin’ler, ABD başta olmak üzere tüm dünyada ve önemli yargı bölgelerinde tartışılan bir konu olmuştu. Şirketlerin ihraç ettikleri USDT, USDC ve BUSD gibi sabit coin’lerin arkasındaki varlıklar sürekli şüpheyle karşılanmış ve özellikle Tether şirketi bu anlamda çok eleştiri almıştı.

Sabit coin ihraççılarından olan Circle şirketi ise bu anlamda ABD merkezli olması sebebiyle en az tartışılan firma, USDC de en az şüpheyle bakılan sabit coin statüsündeydi.

İşte tüm bu tartışmalar yaklaşık 1,5 seneden fazla süredir devam ederken, en büyük sabit coin olan USDT ile aradaki farkı her geçen gün kapatan ve 55 milyar dolarlık piyasa değerin eulaşan USDC ile ilgili Circle’dan detaylı bir açıklama geldi.

13 milyar dolar nakitte!

Şirketten dün yapılan resmi açıklamada 55 milyar dolarlık USDC’nin 13 milyar 581 milyon dolarının nakit olarak tutulduğu belirtildi. 42 milyar 120 milyon dolar ise ABD Hazine tahvilleriyle destekleniyor. Ancak bu açıklamanın şirket tarafından verilen rakamlar olduğunu ve bağımsız kurumlar tarafından (şu an için) denetlenmediğini belirtmek gerekiyor. Tahvillerin vade tarihinin son günü olarak ise 29 Eylül 2022 gözüküyor.

13,5 milyar dolarlık nakit rezervlerin ise Bank of New York Mellon, Citizens Trust Bank, Customers Bank, New York Community Bank, Signature Bank, Silicon Valley Bank, Silvergate Bank ve US Bancorp bankalarında tutulduğu belirtildi.

Rezerv değeri, dolaşımdaki varlıklardan daha fazla

Öte yandan USDC’nin dolaşımdaki toplam değerinin 55 milyar 500 milyon dolar olduğu görülürken, toplam rezerv değerinin ise 55.7 milyar dolar ile dolaşımdaki USDC’lerden 200 milyon dolar daha fazla olduğu dikkatlerden kaçmadı.

Şirketin CFO’su Jeremy Fox-Geen de, Circle’ın bir süre sonra günlük olarak rezerv varlık paylaşımları yapmaya başlayacağını belirtti. Fox-Geen ayrıca bankalardan da, her birinin ne kadar nakit dolar tuttuğunu açıklamaları konusunda izin alınmaya çalışıldığını da söyledi.

ABD’de birçok otorite, sabit coin’leri destekleyen varlıkların %100’ünün nakit olması gerektiğini savunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.