Güney Kore’den dev metaverse yatırımı: İlk kez bir devlet resmen giriyor

Özellikle geçtiğimiz sene Facebook’un adını Meta olarak değiştirmesinin ardından çok konuşulan ve ilgili kripto paraların da ciddi yükselişler gösterdiği metaverse’e ilk kez bir devlet resmi yatırım yapıyor. Uzakdoğu’nun teknoloji merkezlerinden olan Güney Kore, “Dijital Yeni Anlaşma” adındaki programı çerçevesinde bu sektöre 177 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı.

Metaverse nedir,nasıl alınır? En popüler Metaverse coin projeleri -  Teknoloji | DonanımHaber

Web3, merkeziyetsiz finans, NFT’lerle birlikte dijital dünyanın en çok konuşulan alanlarından biri olan ve hala büyük bir kitle tarafından tanımlaması tam olarak yapılamayan metaverse konusunda, dünyanın en büyük teknoloji ürünü üreticisi ülkelerinden biri olan Güney Kore, ciddi yatırımlar yapmaya hazırlanıyor.

Ülkenin “Dijital Yeni Anlaşma” adındaki yeni programı çerçevesinde, ülkenin Bilim, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı metaverse endüstrisinde çalışan ve hizmet veren şirketlere destek verme kararı aldı.

“Metaverse hala keşfedilmemiş topraklarda yer alıyor”

Konuyla ilgili konuşan bakan Lim Hyesook, metaverse’ü “keşfedilmemiş topraklar” olarak tanımladı ve “Bu, sonsuz potansiyeli olan bir dijital kıta” dedi. Bakan ayrıca metaverse için devletin yaklaşık 177 milyon dolarlık bir bütçe ayırdığını da söyledi. Ülkenin başkenti Seul’de de belediyenin 3 milyon 100 bin dolar harcayarak bir metaverse platformu inşa ettiği, bu platform sayesinde vatandaşların kamu hizmetlerine sanal olarak ulaşabilecekleri belirtildi.

Bir ülkenin yaptığı ilk metaverse yatırımı

Güney Kore devletinin yapacağı 177 milyon dolarlık metaverse yatırımı, bir devletin de resmi anlamda bu endüstriye yapacağı ilk yatırım olacak. Güney Kore’nin bu yatırımı önümüzdeki yıllarda bambaşka seviyeye gelmesi beklenen metaverse alanının potansiyelini göstermesi açısından da önemli…

“Bu ilginç bir durum”

Güney Kore’nin bu yatırımıyla ilgili CNBC’ye konuşan araştırma firması Everest’in ortağı Yugal Joshi ise bu durumu “ilginç” olarak tanımladı:

“Genelde özel sektörün ve daha çok da büyük teknoloji şirketlerinin yatırım yaptığı bir alana, bir devletin yatırım yapması ilginç bir durum. Bazı şeyler küçük küçük oluşmaya başlar. Parçalar halinde oluşur ve en sonunda bu parçalar birleşerek bir bütün oluşturur. Yaşananlar, devletlerin de bu alanı ne kadar ciddiye aldıklarını gösteriyor. Metaverse, insanları bir araya getiriyor ve insanları bir araya getiren her şey, devletleri yakından ilgilendirir”

“Kimse nereye gittiğini bilmiyor”

Jochi ayrıca Çin merkezli Tencent ve AliBaba gibi şirketlerin de metaverse ürünleri satma girişimlerine bağlayacaklarını, ancak Asya’daki tüm bu gelişmelere rağmen tüm dünyada olduğu gibi bu bölgede de metaverse’ün hala ilk aşamalarında olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

“Endüstri tüm dünyada henüz çok yeni… Güney Kore’nin bu yatırımı ne şekilde kullanacağı bilinmiyor, çünkü metaverse’ün de nereye gittiği hala bilinmiyor. Şu an hala ‘yapım’ aşamasında…”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.