ABD ve Çin arasında kripto para savaşı çıktı! Çin’in CBDC’si dijital Yuan’a Amerikalı senatörlerden yasaklama önerisi!

Kripto paralarda erime sürüyor: Piyasadan yaklaşık 1 trilyon dolar silindi  - Dünya Gazetesi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatörleri, giderek kendi ülkesinde yaygınlaşan dijital Yuan’a karşı savaş açmaya hazırlanıyor! Çin’in Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) dijital Yuan bugün bir testten daha geçerek öğrenci kartları ile uyumlu olarak kullanıldı. ABD ise giderek yükselen dijital Yuan’a karşı önemli bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Senatörler, Çin’in dijital Yuan’ının Amerika’da kullanımını yasaklamak için yasa teklifi önerdi!

ÇİN’İN ABD VATANDAŞLARINI GÖZETLEMESİNE KISITLAMA GETİRMEK İSTENİYOR!

Çin’in dijital Yuan’ı kullanıcısının nerelere para harcadığının takip edilebilmesi gibi bir işleve sahip ve ABD bundan rahatsız! Amerikan vatandaşlarının Çin hükümetince dijital Yuan aracılığı ile gözetlenmesini zorlaştırmak isteyen Cumhuriyetçi partiden üç senatör, dijital Yuan’ı destekleyen uygulamaların ABD teknoloji firmaları tarafından listelenmesini önleyecek bir yasa tasarısı yayınladı.

Tasarıya göre Google ve Apple gibi dünyaca ünlü uygulama mağazaları dijital Yuan’a ambargo koyacak ve böylece Çin’in dijital Yuan’ının kendi sınırları içerisinde kalması sağlanacak! Çin’in CBDC’sinin bir gözetim aracı olduğunu düşünen senatörler, “Çin Komünist Partisi, dijital para birimini kullanan herkesi kontrol etmek ve gözetlemek için kullanacak. Çin’e bu şansı veremeyiz! ABD, Çin’in ekonomimizi en temel düzeyde baltalama girişimini reddetmeli.” ifadeleri ile konunun ciddiyetine dikkat çektiler.

ÇİN CBDC’DE LİDERLİĞİNİ KORUYOR!

Öte yandan 2021 yılında dünyanın BTC madenciliği ve kripto ticareti üssü olan Çin radikal bir karar aldı ve kripto ile ilgili her şeyi yasaklayarak kendi dijital para birimlerine odaklandı. Çin Halk Bankası (PBoC) ise kendi CBDC’si üzerine yoğunlaşarak yakın gelecekte fiziksel madeni paraların ve banknotların yerini alması beklenene dijital Yuan’ın gelişimini hızlandırdı.

Çin’in dijital Yuan’ı bir dizi test ile çoktan ülke çapında yaygınlaşıyor. Kış Olimpiyatlarında bile yoğun bir şekilde kullanılan dijital Yuan ise Bitcoin (BTC) ve Ether (ETH) gibi şeffaf dağıtılmış bir defter tarafından değil PBoC tarafından kontrol edilen ve tamamen merkezi bir sisteme dayanıyor.

Bu nedenle ABD’li senatörler dijital Yuan’ı bir gözetleme aracı olarak görüyor ve Senatör Braun’un ifade ettiği gibi, “Çin Komünist Partisinin dijital Yuanı, bireylerin finansal yaşamlarına doğrudan kontrol ve erişim sağlıyor” yaklaşımını benimsiyor. Otoriterlikle suçlanan Çin için Senatör Braun, “Bu otoriter rejimin, devlet kontrolündeki dijital para birimlerini ekonomimize ve Amerikan vatandaşlarının özel bilgilerine sızmak için bir araç olarak kullanmasına izin veremeyiz” diyerek net bir çizgi ortaya koyuyor.

“SOYKIRIMCI BİR REJİMİN DİJİTAL PARA BİRİMİ”

Senatör Rubio da tıpkı Senatör Braun gibi konuya oldukça sert ve aynı noktadan yaklaşıyor. Çin hükümetini soykırımcı bir rejim olarak tanımlayan Senatör Rubio, “Kendimizi bizden nefret eden ve bizim yerimizi almak isteyen soykırımcı bir rejimin dijital para birimine bağlamanın hiçbir anlamı yok” diyor.

Öte yandan PBoC, dijital Yuan cüzdanının Android ve iOs sürümlerini 2022 yılının henüz Ocak ayında piyasaya sürdü. Pekin’in de dahil olduğu 23 Çin kentinde e-CNY ile mal ve hizmetler için ödeme yapılabiliyor. Ayrıca bugün ülkenin en büyük bankası ICBC ve China Mobile işbirliği doğrultusunda öğrenci kimlik kartlarıyla dijital Yuan denendi. Ek olarak Tencent ve WeChat gibi sosyal medya platformlarının da dijital Yuan desteği verdiklerini hatırlatalım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.