Fed başkan yardımcısı, stabil coin’leri eleştirdi, CBDC’leri övdü

ABD Merkez Bankası (Fed) başkan yardımcısı Lael Brainard, sabit coin’lerin, ABD ödeme sisteminin dağılmasına yol açabileceğini söyledi. Brainard, ilerleyen dönemde ise, CBDC’lerin bu anlamda tamamlayıcı bir rol üstlenebileceğini belirtti.

Fed yetkilisi: Dijital varlıkların düzenlenmesi şart!

2021 yılı boğa sezonuyla birlikte kripto paralar ABD başta olmak üzere birçok yargı bölgesinde politikacılar ve devlet kurumlarının en çok tartıştığı konulardan biri olurken, bu tartışmanın altkümelerini de genelde sabit coin’ler, CBDC’ler ve regülasyonlar oluşturdu.

Dünyanın en büyük ekonomisi olarak görülen ABD’de de, sabit coin’ler son dönemin en çok telaffuz edilen kripto para konusu olurken, ABD Merkez Bankası (Fed) başkan yardımcısı Lael Brainard, dün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nin düzenlediği toplantıda görüşlerini paylaştı.

“Nakit ödemeleri %31’den %20’ye düştü”

Brainard, komite Üyelerinin sorduğu sorularını yanıtlarken ilginç bilgiler de verdi ve nakit paranın önemine değindi:

“Fiziksel para her zaman diğerlerine göre daha avantajlıdır. Çünkü, güvenli merkez bankası parasına erişimi verir ve endişe duymadan güvenle size likidite gücü sağlar. Ancak son dönemde yapılan nakit ödemelerde düşüş söz konusu. Bu oran ABD’de %31’den %20’ye düşmüş durumda… 45 yaş altı kişilerde daha düşük olduğunu da söyleyebilirim”

“Sabit coin’ler koruma sağlamıyor”

Nakit paranın her geçen gün daha az şekilde kullanılmasının, Fed’in dijital bir para çıkarması fikrini ortaya attığını belirten Brainard, sabit coin’lerin ise bu görevi üstlenemeyeceğini söyledi:

“Bankalara olan güven; mevduat sigortası, bankaların merkez bankasına likiditesine ulaşabilmesi ve bankacılık regülasyonlarıyla geldi. Ancak sabit coin’lerin aynı korumları sağladığını ve güveni verdiğini düşünmüyorum. Bu da ödemeler sisteminde çok önemli olan karşı taraf riskini ortaya çıkarıyor”

“Sabit coin ya da diğer kripto paralar fark etmez”

Sabit coin’lere yaptığı eleştirileri detaylandıran Fed başkan yardımcısı, bu “yeni tür” paraların, vadettikleri değeri kaybetme tehlikelerinin bulunduğunu ve diğer kripto paralarla bu anlamda hiçbir farkları olmadığını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“Sabit coin’lerin değer kaybetme tehlikeleri, devlet tarafından desteklenen ulusal hükumet parasının ortaya çıkarılmasını sağlıyor. Dolayısıyla bu özel paralar tüketici korunması ve finansal istikrar konusunda önemli riskler barındırmaktadır. Özel paralar, ister sabit coin ister diğer kripto para formunda olsun, hiç fark etmeksizin ABD ödeme sisteminin dağılmasına yol açar”

“CBDC’ler sabit coin’ler için tamamlayıcı rol üstelenebilir”

Sözlerine CBDC’lerin yani merkez bankası dijital paralarının ilerleyen dönemlerde sabit coin’lerle bir arada kullanılabileceğini söyleyerek son veren Brainard, şunları belirtti:

“Dijital finansal ekosistemde güvenli bir merkez bankası yükümlülüğü sağlanabilir. CBDC’ler belli şartlar sağlandıktan sonra sabit coin ve diğer kripto para ödemelerinde tamamlayıcı rol üstlenebilirler.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.