Tayland kripto paralarda 2023 sonuna kadar vergiyi kaldırdı

Son dönemde kripto para benimsenmesinin ciddi şekilde arttığı Güney Asya ülkesi Tayland’da, devlet onaylı kripto para borsalarından yapılan transferlerdeki KDV resmen kaldırıldı. Hükümetin Mart ayında onayladığı ve son olarak Tayland kralının açıkladığı gelişmenin 2023 yılı sonuna kadar geçerli olacağı belirtildi.

Bitcoin 32 Bin Doların Altını Görebilir Mi? - Hardware Plus - HWP

Tayland’da, hükumet onaylı kripto para borsalarından yapılacak olan transferlerin KDV’den muaf olacakları belirtildi. Kullanıcılar bu tür işlemlerinde %7’lik bir KDV ödemesine tâbilerdi.

Ülkenin resmi gazetesi olan Kraliyet Gazetesi’nde duyurulan kararnameye göre, muafiyet 1 Nisan 2022’den 31 Aralık 2023’e kadar geçerli olacak. Kanun hükumet tarafından Mart ayında onaylanmıştı ve son onayı bekliyordu.

Amaç onaylı borsaları teşvik etmek

Yapılan açıklamada vergi muafiyetinin amacının, Tayland vatandaşlarının devlet onaylı borsalarda işlem yapmasını teşvik etmek ve aynı zamanda bu tür işlemlerin Menkul Kıymetler Komisyonu gibi denetimi elinde bulunduran kurumların gözetiminde yapılmasını sağlamak olduğu yazıldı.

“Tayland’ı dijital ekonomiye hazırlıyoruz”

Konuyla ilgili konuşan Taylan Maliye Bakanı Arkom Termpittayapaisit, hedefin ülkeyi dijital ekonomiye hazırlamak olduğunu belirtti:

“Bu adım Tayland’ın dijital ekonominin geleceğine daha güvenli şekilde hazırlanmasını ve insanların istikrarlı ve güvenli borsalarda işlem yapmasını sağlayacaktır.”

Gelir İdaresi Başkanı Ekniti Nititthanprapas da, “Kripto işlemlerin daha güvenli ve devlet kontrolünde yapılması Tayland’ın küresel dijital imajını da daha iyiye götürecektir” dedi.

CBDC’lerde de olmayacak

Yayımlanan bir başka kraliyet kararnamesinde de, Tayland’ın para otoritesi tarafından çıkarılan “perakende merkez bankası dijital para birimi (CBDC)” ile yapılan transferlerde de KDV muafiyeti getirildiği belirtildi. Ancak ülkede hala CBDC kullanılmıyor. Hükumet CBDC testlerinin 2022 sonunda başlayacağını duyurmuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.