Güney Koreli borsalardan Litecoin uyarısı

Güney Kore’nin en büyük borsalarından olan Bithumb ve Upbit, Litecoin’deki Mimblewimble geliştirmesiyle ilgili kullanıcıları uyaran açıklamalarda bulundular. Güney Kore’de borsaların bu tür gizlilik odaklı duyurularından sonra ilgili kripto paraları liste dışı bıraktıkları biliniyor.

Bitcoin vs Litecoin vs Dogecoin - Criptovaluta rispetto a 2021 Litecoin vs  mineraria bitcoin

Bir döneme damga vuran kripto paralardan olan ve “dijital gümüş” olarak da anılan Litecoin’in, gizlilik odaklı mimblewimble geliştirmesinden sonra Güney Koreli iki borsadan kullanıcılarına uyarılar yapıldı.

Kripto paralarda en sert regülasyon kurallarının uygulandığı ülkelerden biri olan Güney Kore’de her borsa “müşterini tanı” ve kara para aklama karşıtı prosedürleri uygulamak zorunda. Dolayısıyla Monero, Grin ve Beam gibi gizlilik odaklı kripto paraların ticaretine izin verilmiyor.

Konuyla ilgili Bithumb’dan yapılan açıklamada, mimblewimble özelliğinin Litecoin blok zincirine “gizli işlem” özelliği getirdiği ve işlem yapan kişilere, bilgi saklama şansı tanıdığı belirtildi. Upbit borsasından da benzer uyarılar yapıldı. Ülkenin diğer iki borsası olan Korbit ve Coinone’dan ise herhangi bir duyuru şu ana kadar yapılmadı.

Liste dışı etme kararı çıkabilir

Geçtiğimiz sene çıkardığı ve 2021 Ekim ayından itibaren uyguladığı sert regülasyon kuralları nedeniyle birçok orta ölçekli borsanın kepenk indirdiği Güney Kore’de, kripto para borsalarıyla çalışan bankalar da kimlik bilgilerinden sorumlu tutuluyor. Sert kurallar nedeniyle bankalar ve borsalar risk almak istemezken, bu tür uyarıların ardından genelde ilgili kripto paralar liste dışı bırakılıyor. Litecoin için henüz böyle bir karar alınmış değil ancak önümüzdeki dönemdeki muhtemel bir “delist” kararına da şaşırmamak gerek…

Bir dönemin efsanesiydi

2011’de Bitcoin’e rakip olarak çıkan Litecoin, bu yüzden yıllarca “dijital gümüş” olarak anıldı. 2017 yılındaki boğa sezonunda 360 doları aşan Litecoin daha sonra, yaratıcısı Charlie Lee’nin “Elimdeki tüm Litecoin’leri sattım” açıklamasıyla büyük bir düşüş yaşamıştı. Yıllar geçtikçe, yatırımcıların ilgisini kaybeden Litecoin, Eylül ayındaki “sahte Walmart” haberiyle de iyice gözden düşmüştü.

Litecoin’in onaylı Twitter hesabından, Walmart’ın Litecoin ödemelerini kabul edeceği haberi, kısa sürede yalanlanmış ve Charlie Lee de “Bu kez fena çuvalladık” yorumu yapmıştı.

Şu anda en büyük kripto paralar sıralamasında 18. basamakta bulunan LTC, 76 dolardan işlem görüyor. Litecoin’de Mimblewimble geliştirmesi 2020 yılının Mayıs ayında ilk kez duyurulmuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.