MicroStrategy ve Bitcoin madencilik şirket hisselerinde büyük düşüş

ABD başta olmak üzere tüm dünyadaki risk varlıkları değer kaybetmeye devam ederken, Bitcoin odaklı şirketlerin hisseleri de çok ciddi düşüşler yaşadı. Kasım ayında Bitcoin fiyatının zirve yaptığı dönemde 800 dolar üzerine çıkan MicroStrategy şirketinin hisse değeri dün %26’lık düşüşle, 220 doların da altına indi. Bitcoin madencilik şirketleri RIOT ve Marathon’da da büyük düşüşler söz konusu…

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) geçtiğimiz hafta, 20 yıl sonra ilk kez 50 baz puan faiz artırımında bulunması, dolara olan talebi daha da artırırken, birçok hisse senedindeki düşüşler de sertleşti. Bitcoin’indeki düşüşün de gittikçe artması üzerine en büyük kripto para odaklı şirketlerin de hisselerinde büyük düşüşler yaşandı.

MicroStartegy sene başından bu yana %60 eridi

2020 yılının Ağustos ayından bu yana bilançosuna eklediği Bitcoin’lerle adını duyuran ve düzenli alımlarına devam eden MicroStrategy hisseleri dün %26 düştü. Şirketin yılbaşından bu yana olan kayıpları da %59.77’ye ulaştı. Bitcoin’de sert düşüş hareketinin 30 bin dolar seviyesine inmesi, şirketin Bitcoin ortalamasında da geride kalmasına neden oldu. Microstrategy’nin 30700 dolarlık Bitcoin-dolar ortalaması dün negatife döndü ancak gece saatlerindeki artışla yeniden pozitif seviyeye ulaştı. Saylor’ın yazılım şirketinin tek bir hissesi şu anda 219 dolardan işlem görüyor.

Madencilik şirketleri de benzer şekilde…

Halka arz olmuş en büyük Bitcoin madencilik şirketi konumundaki Marathon Digital Holdings’deki düşüş de keskindi. Dün %19’luk düşüş yaşayan şirket hisselerinin yılbaşından bu yana olan kaybı da %63’e ulaştı. Core Scientific %13’lük düşüşle yeni bir “en alt seviye rekoru” kırarken, Riot Blockchain de %19’luk düşüşle Kasım 2020’den bu yana gördüğü en düşük seviyeye indi.

Bilindiği üzere birçok yatırımcı, portföyünde direkt olarak Bitcoin tutmak istemediği için, en büyük kripto paraya bu şirketlerin hisseleri vasıtasıyla, dolaylı yoldan yatırım yapmayı tercih ediyor.

“Blok zinciri ve dijital varlık odaklı firması sayısı artıyor”

Varlık yönetim şirketi Valkyrie’nin baş yatırım yöneticisi Steven McClurg de, düşüşleri normal bulduğunu ve yatırımcıların şu anda nakde geçtiğini belirtti ve “Kripto ve hisse senetleri piyasaları şu anda birlikte hareket ediyorlar ve ciddi bir satış söz konusu… Yatırımcılar, riskli vaarlıklardan kaçarak nakde yöneliyorlar. İki tarafın korelasyonunun artmasının sebebi, son aylarda blok zinciri ve dijital varlık odaklı çalışan ve borsaya kaydolan şirket sayısının da fazlalaşması” dedi.

Teknoloji hisselerinin yoğun olduğu Nasdaq 100 dün ağır kayıplarına devam etti ve %26 düştü. S&P 500 de kritik 4000 dolar seviyesinin altında günü kapadı.

Öte yandan özellikle Bitcoin’de dün akşam yaşanan düşüşte büyük payı olduğu düşünülen UST algoritmik sabit coin’inin de şu anda ABD dolarına olan bağı 0.90 dolar seviyesinde…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.