Bitcoin’i resmi para yapan Orta Afrika Cumhuriyeti’ne mektup: Kötü etkileri olur!

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), Bitcoin’i yasal para ilân eden Orta Afrika Cumhuriyeti’ne gönderdiği “uyarı” mektubunun ardından benzer bir adım da CFA Frangı Merkez Bankası’ndan (BEAC) geldi. Orta Afrika bölgesindeki ülkeler tarafından kullanılan frangın ihraççısı olan kurum, Bitcoin hamlesinin BEAC’nin kontrolünün ötesinde bir para yaratma amaçlı olduğunu ve bunun kötü ve negatif etkileri olacağını belirtti.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Bitcoin’i resmi para ilân etmesi, bölgede kullanılan CFA frangının kontrolünü sağlayan merkez bankası olan BEAC’nin de dikkatini çekti. Orta Afrika Devletleri Bankası olarak da bilinen kurum, Orta Afrika Cumhuriyeti başkanı Touadera’ya gönderdiği mektupla, Bitcoin hamlesinin hem ülke hem de bölge geneli için kötü ve negatif etkileri olacağını belirtti.

BEAC başkanı Abbas Mahamat Tolli imzasıyla gönderilen ve 29 Nisan tarihli olduğu görülen mektupta, kurum Orta Afrika Cumhuriyeti başkanı Faustin-Archange Touadera’ya sesleniyor ve Bitcoin’in ülkede legal bir para haline getirilmesinin tehlikelerinden bahsediyor.

“Meydan okumak gibi görünüyor”

Mektupta yeni çıkarılan Bitcoin yasasının “çok ciddi ve önemli zararlarının olacağı” belirtilirken, başkan Touadera’ya da “koloni frank” sistemine geri dönmesi talep ediliyor. Mektupta bu hamlenin, BEAC’nin kontrolünün ötesinde olan bir para sistemi yaratmak ve dolayısıyla da “Fransız koloni para sistemi”ne meydan okumak olarak yorumlanabileceği kaydediliyor.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta benzer bir uyarıyı da IMF yapmış ve yine Bitcoin adımının hem ülke hem de bölge için olumsuz birçok etkisinin olabileceğinden bahsedilmişti. IMF, aynı uyarıyı Eylül ayında El Salvador’a da yapmıştı.

Hem merkezde hem batıda kullanılan para birimi

Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan ve yaklaşık 5 milyonluk nüfusunun sadece %10’luk kısmının internet ulaşımına sahip olduğu belirtilen Orta Afrika Cumhuriyeti’nde şu anda CFA frangı denilen ve açılımı Afrika Mâli Birliği Frangı olarak tercüme edilebilecek para birimi kullanılıyor.

Fransa Merkez Bankası’nın desteklediği ve euroya sabit olan CFA frangı, Batı Afrika CFA frangı ve Orta Afrika CFA frangı olarak ikiye ayrılıyor. İşte Orta Afrika Cumhuriyeti’nde de şu anda Orta Afrika CFA frangı kullanılıyor.

Bölgede yoğun şekilde Fransızca konuşulurken, sömürge dönemi bitmiş olmasına rağmen Fransa’nın buradaki ülkeler üzerinde hala büyük bir etkisi bulunuyor. İki para birimi de aynı değere sahip olmalarına rağmen, sadece yasal para birimi oldukları ülkelerde geçerliler.

Petrol, altın ve elmas gibi önemli yeraltı kaynakları olmasına rağmen yıllık gelir düzeyinin kişi başına 500 dolar civarında olduğu ülke, dünyanın en fakir 10 ülkesi arasında yer alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.