Zuckerberg’den metaverse açıklaması: 2030’lara hazırlanıyoruz

Adını Meta olarak değiştiren Facebook’un metaverse odaklı şirketi Reality Labs, 2022’nin ilk çeyreği için 2.9 milyar dolarlık zarar açıklarken, şirketin başındaki isim olan Mark Zuckerberg ise, 2030’lu yıllara hazırlandıklarını ve bazı projeleri inşa etmenin beklenenden uzun süreceğini söyledi. Şirketin kısa vadeli hedeflerinden birinin de VR platformu Horizon Worlds’de üreticilerin para kazanması olacağını belirten Meta kurucusu, bunun da platformu diğerlerinden ciddi şekilde ayıracağını belirtti.

Kullanıcıların sosyalleşebilecekleri, oyun oynayabilecekleri ve çalışabilecekleri sanal bir dünya inşa etmeye odaklanan Meta’nın Reality Labs şirketi, dün akşam itibariyle 2.9 milyar dolarlık zarar açıklarken, şirketin başındaki isim olan Mark Zuckerberg ise, kazanç toplantısında yaptığı açıklamada bu konuda endişelenmediğini belirtti.

“2030’lu yıllara hazırlanıyoruz”

Şirket olarak uzun vadeli düşündüklerini ve 2030’lu yılları beklediklerini belirten Zuckerberg şunları söyledi:

“Heyecan verici olmasını tahmin ettiğimiz 2030’lu yıllara hazırlanıyoruz. Bunun pahalı olacağını biliyoruz. Şu anda oluşturduğumuz sanal dünya daha önce üretilmedi, yapılmadı. Hem sosyal hem bilgisayarla ilgili bir değer… Bu nedenle, önümüzdeki birkaç yıl içinde finansal açıdan hedefimiz, Reality Labs’deki yatırımın büyümesini finanse etmek olacak”

“Kısa vadeli hedef üreticilerin para kazanması”

Kısa vadeli hedeflerinin arasında daha iyi bir donanım ve Horizon Worlds yaratmak olduğunu belirten Meta kurucusu, burada da üreticilerin para kazanmasının önemine değindi:

“Horizon’daki önemli odak noktalarımızdan bir tanesi de üreticilerin metaverse’de çalışarak geçimlerini sağlayabilmelerine olanak tanımak… Ürünleri paraya çevirme konusunda diğer şirketlerden çok daha iyi olmayı hedefliyoruz. Bu durum bizi platform olarak da öne çıkaracaktır”

Gelişmiş VR gözlük de geliyor: Laptopların yerini alacak

Toplantıda donanım tarafıyla ilgili de konuşan Zuckerberg, sanal gerçeklik kulaklığı çıkarma projesinde sona geldiklerini söyledi ve bu cihazın laptopların yerini alacağını ve çok daha konforlu bir çalışma alanı yaratacağını belirtti. Cihazda ayrıca göz ve yüz tanıma da olacak ve kişiler sanal dünyada da birbirlerini tanıyabilecekler.

Hisseler ciddi şekilde düşmüştü

Piyasa değerinde bu sene 250 milyar dolarlık erime olan Meta şirketinin hisseleri, özellikle günlük aktif kullanıcı sayısında 1 milyonluk azalma olduğunun açıklanmasından sonra %26’dan fazla düşüş yaşamıştı. Son dönemde Meta’ya alternatif olarak Çin merkezli TikTok ön plâna çıkıyor ve kullanıcılar, Facebook’a oranla TikTok’u daha çok tercih etmeye başladılar.

Bu gidişatı gören şirket, daha sonra Facebook üzerindeki reklam politikasını değiştirmiş ve herkesin önüne sürekli olarak çıkan reklamlara engel getirmişti.

Dünkü zarar açıklamasına rağmen Meta hisselerindeki %18’lik yükseliş de dikkat çekti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.