ABD’de bakanlık, Fidelity’nin Bitcoin adımından ‘büyük endişe’ duyuyor

Yatırım devi Fidelity’nin, 401(k) emeklilik fonlarına Bitcoin’in de eklenebilmesine ziin vermesi, ABD Çalışma Bakanlığı’nı tedirgin etti. Kurumun üstü düzey bir yöneticisi de yaptığı değerlendirmede, bu durumun Amerikan vatandaşlarının finansal güvenliğini tehlikeye atacağını söylediği belirtildi.

ABD Çalışma Bakanlığı’nda Çalışan Faydaları Güvenlik Yönetimi başkan yardımcısı olan Ali Khawar, Fidelity şirketinin, 401(k) emeklilik fonlarına Bitcoin‘in de eklenebilmesine izin vermesine karşı olduğunu belirtti.

“Büyük endişelerimiz var”

ABD medyasından Wall Street Journal’a konuşan Khawar, büyük endişeleri olduğunu dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

“Kripto paraların etrafında çok fazla abartılı yorumlar yapılıyor. İnsanlar, ‘Bu trene şimdi binmelisiniz, yoksa geride kalırsınız’ düşüncesi aşılanıyor. Bu yatırım plânıyla ilgili ciddi endişelerimiz var. Spkülatif bir ortam söz konusu…”

“Ortalama Amerikalı için büyük risk”

Khawar’ın yöneticiliğini yaptığı departman, ABD’deki emeklilik plânlarını denetlemekten sorumlu olan bir birim ve Khawar bu konuda önceden bilgi aldıklarını ve Fidelity’nin hizmetinden haberdar olduklarını belirtti:

“Fidelity’nin 401(k) hizmeti verdiği 23 bin şirkete bu yatırım seçeneğini sunacağını, açıklamadan bir gün önce öğrendik. Bu riskli bir yatırım. Ortalama bir Amerikan vatandaşı için yaşlılığında kullanabileceği bir birikim çok önemli. Şu anda cebinde milyon ya da milyarları olan ve her varlığa yatırım yapabilecek insanlardan bahsetmiyoruz”

Fidelity ile toplantı yapılacak

Bilindiği üzere ABD’de belediyeler ve organizasyonlar birçok ticari aktivite ya da işlemde kripto para kullanımına başladılar. New York, Miami ve Teksas bu anlamda öne çıkarken, regülasyonların net şekilde bulunmaması sebebiyle, önemli bir kalabalık da hala kripto paralara şüpheci yaklaşmaya devam ediyor.

Khawar ise, Çalışma Bakanlığı’nın 10 Mart günü emeklilik fonlarıyla ilgili bir rehber yayınladığını ve Bitcoin hamlesinin bu adım ile ne kadar uyumlu olduğu konusunda Fidelity şirketiyle kısa süre içinde bir toplantı yapacaklarını da belirtti.

%20 ile sınırlı

20 milyondan fazla katılımcı için 401(k) tarzı fonları yöneten Fidelity, emeklilik plânında 401(k) hesap bakiyesinin ve maaş katkı paylarının %20’si kadar Bitcoin’e yatırım yapılmasına izin veriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.