Bitcoin neden düşüyor? ABD borsaları açıldı

Elon Musk’ın Twitter’ımn tamamını satın aldığı haberleriyle yükselişe geçen Bitcoin, ABD borsalarının açılmasıyla yine 40 bin doların altına düştü. ABD dolar endeksi DXY 102’nin üzerinde seyretmeye devam ederken, en büyük kripto para yaklaşık 39 bin 600 dolardan işlem görüyor.

bitcoin

Dün Elon Musk ve Twitter haberleriyle yeniden yükselişe geçen Bitcoin, kısa vadede ABD borsalarıyla olan korelasyonunu tekrardan gösterdi. ABD borsalarının düşüşlerle açılmasına Bitcoin de negatif tepki verdi ve yine 40 bin doların altına indi.

Haberin yazıldığı dakikalarda Bitcoin 39 bin 600 dolar civarında işlem görürken, dünün en büyük kazananı olan Dogecoin de yine yüzde 5’lik düşüş yaşadı. Fenomen kripto para dün 0.16 doların da üzerine çıkmıştı ancak şu anda 0.15 doların hemen üzerinde tutunmaya çalışıyor.

ABD borsalarındaki düşüş yine etkiledi

Fed’in bir kez daha faiz artırma politikasına gideceği haberleri arasında son günlerde sert düşüşler yaşayan ABD borsaları bugünü de düşüşle açtı. Dow Jones %0.42, S&P 500 %0.64 ve Bitcoin ile en çok korele olduğu belirtilen teknoloji borsası Nasdaq %0.67’lik düşüşlerle piyasayı açtılar.

Fed mi fiyatlanıyor?

Bilindiği üzere ABD Merkez Bankası (Fed) gelecek hafta tarihi toplantılarından birini yapacak ve 3-4 Mayıs tarihilerindeki 2 günlük görüşmelerin ardından 4 Mayıs’ta faiz artırımı kararı açıklanacak. Uzmanlar, 50 baz puanlık bir artırım beklerken, 75 baz puan da seçenekler arasında…

Faiz artırım seviyesinin beklenenden fazla olması, Bitcoin ve kripto paralardaki düşüşü daha da sertleştirebilir. Ancak artırımın beklenen seviyede kalması, fiyat artışı da getirebilir. Çünkü bir süredir bu toplantının “öncü fiyatlanması” zaten görülüyordu.

Öte yandan Çin’deki koronavirüs salgınındaki vaka sayılarının yine ciddi seviyeye ulaşması ve Çin limanlarındaki hem gemi sayısının hem de bu gemilerin yük indirme bekleyişinin uzaması da yine tedarik zincirlerini ciddi şekilde etkiliyor. Bu durum daha zorlu ekonomik şartların oluşmasına neden olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.