SEC’den spot Bitcoin ETF kararı: Yine ertelendi

ABD Menul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bir Bitcoin ETF kararını daha erteledi ve Bitwise şirketinin spot Bitcoin ETF kararının son tarihi olarak 1 Temmuz gününü belirledi. SEC’den yapılan açıklamada, “Komisyon, önerilen teklifi onaylama ya da onaylamama kararı vermek için daha uzun bir süre belirlemenin uygun olduğununda karar kılmıştır” denildi.

SEC bir spot ETF talebine daha erteleme kararı verdi. Kurum, Bitwise şirketinin 14 Ekim tarihinde yaptığı Bitcoin spot ETF başvurusunun nihai kararını vermek için 1 Temmuz gününü seçti ve kararı bir süre daha değerlendirmek istediğini bildirdi.

NYSE Arca ve Bitwise ortaklığında yapılan Bitcoin spot ETF başvurusu için SEC’den yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

“Komisyon, yapılan teklifin onaylanıp onaylanmaması konusunda daha uzun süre düşünmeyi daha uygun bulmuştur. Böylece önerilen kural değişikliğini ve bununla bağlantılı yapılan değerlendirmeleri görüşmek için yeterli zamana sahip olunacaktır”

Vadeli ETF başvurusunu geri çekmişti

Hatırlanacağı üzere spot ETF başvurusundan önce bir de vadeli ETF başvurusunda bulunan Bitwise şirketi daha sonra Kasım ayında bu talebini geri çekmişti. Bitwise geri çekme sebebi olarak da, bu tür borsa yatırım fonlarının masraflı ve karmaşık oluşunu göstermişti. Şirket yöneticisi Matt Hougan da, “Spot Bitcoin ETF’leri çok daha sağlıklı” yorumunu yapmıştı.

Grayscale’in GBTC’si büyük indirimde!

En büyük dijital varlık yöneticisi olan Grayscale’in de SEC’ye son dönemde spot ETF’in kabul edilmesi çağrısı yaptığı biliniyor. Grayscale ayrıca, SEC’nin bu tür talepleri ısrarla kabul etmemesi durumunda da kurumu dava etmeyi plânlıyor. Bitcoin fiyatındaki büyük düşüş Grayscale’in Bitcoin hisselerini de etkiledi. GBTC olarak da bilinen hisse fiyatları, normal Bitcoin fiyatına oranla şu anda %23’lük bir indirimle işlem görüyor. Uzmanlar, Bitcoin’deki ve dolayısıyla GBTC’deki bu düşüşlerin, yatırımcıların piyasada ciddi bir belirsizlik görmelerinden kaynaklı olduğunu belirtiyorlar.

SEC’nin Temmuz ayında bu spot ETF başvurusu hakkında nasıl bir karar vereceğini tahmin etmek kolay olmasa da, kurum şu ana kadar Fidelity, SkyBridge ve Valkyrie’nin spot Bitcoin ETF taleplerine “Hayır” cevabını vermişti.

SEC başkanı Gary Gensler, buradaki tutumu endeniyle kripto para topluluğundan büyük tepki alırken, vadeli ETF’lerin spot ETF’lere oranla yatırımcıyı çok daha fazla koruduğunu belirtiyor. Birçok uzman ise, vadelki ETF’lerin çok daha karmaşık ve yatırımcı korumasından uzak olduğu görüşünde…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.