Bitcoin neden düşüyor? 38 bin 200 dolar görüldü

Bitcoin’de sert bir düşüş dalgası yaşanıyor. Haftanın ilk gününde en büyük kripto para 39 bin doların da altına indi. Sert düşüşler altcoin’lerde daha büyük geriye çekilmelerin yaşanmasına neden oldu.

Bitcoin’de son haftalarda 42 bin ilâ 38 bin dolar arasında gidip gelen fiyat hareketi geçen haftaki yükselişlerin ardından yeni haftada tekrardan geriye dönüş yaptı.

Fed’in muhtemel 75 baz puan artış hamlesi

Bitcoin’de şu anda yaşanan sert düşüşün net ve görünür bir sebebi olmasa da, uzmanlar bu durumu daha çok ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Mayıs ayı başındaki toplantıda 75 baz puan faiz artırımına gitme olasılığına bağlıyor.

Geçtiğimiz hafta Fed St. Louis başkanı Bullard, kurumun 75 baz puanlık faiz artırımını düşünmek için bu fikri “masaya koyduğunu” belirtmişti. Beklentiler ise 50 baz puan… Dolayısıyla faiz artırımı seviyesindeki muhtemel yükseliş iddiaları da Bitcoin’deki düşüşü tetiklemiş olabilir.

Teknoloji şirketlerindeki düşüş de sürüyor

Bitcoin’in kısa vadeli korelasyon içinde olduğu Nasdaq borsası da geçtiğimiz haftayı Cuma günü %2.5’luk düşüşle kapamıştı. Amazon ve Google gibi teknoloji şirketlerinin hisseleri de yine ciddi düşüş yaşıyorlar. Dolayısıyla teknoloji şirketlerinin de yaşadığı bu büyük düşüşler, kripto para piyasalarını olumsuz etkiliyor olabilir. ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase hisselerindeki büyük düşüş de dikkat çekiyor.

Dolayısıyla tüm bu gelişmelere bakıldığında, Fed’in 3-4 Mayıs tarihlerindeki faiz açıklaması, Bitcoin ve kripto para piyasasının gidişatında büyük rol oynayacak. Fed’in son 40 yılın rekor enflasyon rakamlarını aşağı çekmek adına faiz artırımına gitme hamlesi ilk olarak Mart ayında başlamıştı. Bu hamlenin öncü adımları ise Aralık ayı tutanaklarında yer almış ve bu aya 57 bin dolar civarında başlayan Bitcoin, Ocak ayı ortasında, yani sadece 1,5 aylık sürede 20 bin dolarlık bir düşüş yaşamıştı.

Çin’den yine koronavirüs korkusu yayılıyor

Öte yandan son dönemde Çin’de artan koronavirüs vakaları ve hükumetin sert karantina uygulaması da, tedarik zinciri ve enflasyon korkularını tetikledi. Fed’in faiz artırım dönemiyle, Pekin hğkumetinin karantina uygulamalarının birleşmesi Bitcoin’de de düşüşü getirdi. Çin yuanı da Kasım’dan sonra ilk kez ABD doları karşısında 6.55 ile en düşük seviyesini gördü. Dolar endeksi DXY de Mart 2020 çöküşünden bu yana, yani 2 seneden fazla süre sonra 101 seviyesinin üzerine çıktı.

Bitcoin’deki düşüş 38 bin 200 doların da görülmesine sebep olurken, altcoin‘lerdeki erime ise çok daha fazla oldu. Ethereum 2800, BNB 385, Solana 95, Terra Luna 90, Cardano 0.85 ve Polkadot da 17.5 doların altına indiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.