İngiltere Merkez Bankası, kripto nedeniyle milyonluk bütçe artırımı istiyor

İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE), Tedbir Regülasyon Otoritesi (PRA) kripto paralar konusunda regülasyon maliyetlerinin gittikçe artması nedeniyle, yıllık bütçesini 321 milyon pounda çıkarmayı hedeflediğini açıkladı. Kurum, “gelişen teknolojiler ve kripto paralarla mücadele” için de bu sene 100 çalışanı bünyesine katmayı plânlıyor.

Neredeyse tüm dünyadaki merkez bankalarının istisnasız şekilde karşı çıktığı kripto paralar konusunda İngiltere Merkez Bankası’ndan da önemli bir hamle geldi. Kurumun, regülasyon kollarından biri olan Tedbir Regülasyon Otoritesi (PRA), 2023 yılı için gerekli olan bütçede bu seneye göre %9’luk artışa ihtiyacı olduğunu belirtti.

“Gelişen teknolojilerle ve kripto paralarla mücadele…”

PRA’dan yapılan açıklamada, 2023 yılının Şubat ayı itibariyle, bu seneye oranla %9’luk bir artış gerekli olduğu ve kurumun 321 milyon poundluk bir bütçeye sahip olması gerektiği belirtildi. Kurum, gelişen teknolojiler ve kripto paralar merkezli oluşan risklerin her geçen gün arttığını ve bu tarz teknolojilerle mücadele için böyle bir artırımın yapılmasının zorunlu gözüktüğünü yazdı.

Dijital para uzmanı 100 kişilik istihdam

Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasından sonra birçok operasyonel maliyetin arttığı ve ayrıca kurumun bu sene dijital paralar konusunda uzman 100 çalışanı da bünyesine katmayı plânladığı da verilen bilgiler arasındaydı. Bilindiği üzere Birleşik Krallık, en sert regülasyon kurallarının uygulandığı bölgelerden biri ve birçok kripto para odaklı çalışan firma da, özellikle 2021 yılında merkezlerini ya da ofislerini bu yargı bölgesinden çıkarmak zorunda kalmıştı.

PRA’in ihtiyacı olduğu fonların; regüle şirketler, bankalar ve sigorta şirketlerinden toplanacağı belirtilirken, kurumun Şubat ayında sona eren yıllık bütçesi için bu sene 297 milyon pound elde ettiği bilgisi verildi.

Birleşik Krallık’ta regüle olmuş firmalar, devlet kurumlarına, büyüklüklerine göre değişik meblağlarda ödemeler yapıyorlar. PRA bu konuda da yaptığı açıklamada, “finansal sisteme en çok zararı veren” firmaların, en yüksek ödemeleri yaptıklarını aktardı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.