El Salvador’da Bitcoin Şehri’ne yakın arazilere büyük ilgi: 5’e katlandı

El Salvador devlet başkanı Nayib Bukele’nin Kasım ayında açıkladığı Bitcoin Şehri’ne ilgi beklenenden de büyük olurken, şehrin inşa edileceği bölgenin etrafındaki arazilerin de değerleri artmaya başladı. ABD’li ve Avrupalı yatırımcılar gibi El Salvadorlu zenginlerin de, yerel halka araziler için yüksek meblağlar önerdikleri belirtiliyor.

El Salvador’un dünyada bir ilke imza atarak Bitcoin’i ülkede yasal para ilân etmesinin ardından Bitcoin Şehri projesini açıklaması, Latin Amerika ülkesinin, birçok varlıklı yatırımcının dikkatini çekmesini sağladı.

Etraftaki araziler de değerlendi

2021’in Kasım ayında iki önemli Bitcoin konferansına aynı anda imza atan ve tüm dünyadan binlerce turistin ziyaret ettiği El Salvador’un Bitcoin Şehri projesi de varlıklı yatırımcıların akınına uğramıştı. Bununla birlikte, Bitcoin Şehri’nin inşa edileceği Conchagua volkanik bölgesinin genel anlamda da ciddi şekilde ilgi topladığı belirtiliyor.

Ülke medyasına konuşan yerel işletmeciler ve arsa ile ev sahipleri, arazi ve mülklerinin normal değerlerinin 3 ilâ 5 katı arasında teklifler aldıklarını belirtiyorlar.

Kamuya açılacak korkusu…

Bölge halkının konuyla ilgili korkuları da var. El Salvadorlular, hükumetin arazilerin kamuya açılmasını sağlayan bir yasayı kabul ettiğini ve bu yüzden arazilerinin ellerinden alınma korkusu yaşadıklarını da belirtiyorlar.

Nayib Bukele’nin Kasım ayında Mizata kasabasında açıkladığı Bitcoin Şehri projesi, Conchagua volkanik bölgesinde inşa edilecek. Bukele hükumeti, masrafları karşılamak için Bitcoin bazlı devlet tahvilleri çıkaracağını duyurmuştu. 10 yıllık tahvillerin yüzde 6,5 faiz sunacağı belirtilirken, “Volkan tahvilleri”ne ilginin çok büyük olduğu da biliniyor. Tahvillerin Mart ayı sonunda başlatılması bekleniyordu ancak yaşanan gecikmelerden dolayı hala tahvil ihracı gerçekleşmiş değil.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.