Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç açıkladı: İşte NFT’nin Türkçe açılımı

Son yıllarda kripto paralar kadar tüm dünyanın ilgisini çeken ve adeta büyük bir çılgınlığın yaşandığı NFT’ler konusunda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve TDK tarafından ortak bir çalışma yapıldı. İki kurumun çalışması sonucunda NFT’nin Türkçe karşılığının “Nitelikli Fikrî Tapu” olması yönünde karar verildi.

NFT’nin Türkçe karşılığı resmen “Nitelikli Fikrî Tapu” oldu. Özellikle 2020 yılının yaz aylarından itibaren önce kripto para yatırımcıları daha sonra da tüm dünyanın büyük ilgi gösterdiği bir sektör olan NFT’ler konusunda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve TDK da boş durmadı.

“Onlarca öneri tek tek incelendi”

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla haberi duyururken, çalışmaların, Ankara Üniversitesi bünyesinde yapılan ilk NFT dersinin ardından başladığını belirtti. Koç, bu dersin ardından Twitter hesabından bir anket başlattığını ve takipçilerden gelen önerilerin TDK ile paylaşılarak, seçeneklerin önce 80’e, daha sonra da 10’a indirildiğini söyledi.

“Kısaltma da Türkçe harflerle”

NFT’nin Türkçe karşılığında, uluslararası kelimeye benzemesine özen gösterildiğini ve bu sayede arama motorlarında çok daha kolay bulunacağını belirten Koç, “Seçenekleri değerlendirirken, hem anlam bütünlüğüne hem de kısaltmanın küresel anlamda yer bulması için arama motorlarında yine NFT’ye karşılık gelmesine özen gösterdik. Yenilikçi teknolojilerin terimlerinin kendi dilimize kazandırılması çok önemli. Kısaltmayı seslendirirken de Türkçe harflerle bunu yapmayı tercih ediyoruz.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.