Bir algoritmik sabit coin de TRON’dan: 10 milyar dolarlık teminat

Kripto para evreninin yakından tanıdığı isimlerden, TRON kurucusu Justin Sun da, algoritmik sabit coin çıkarıyor. Kişisel web sitesinden açıklama yapan Sun, TRON blok zinciri üzerinde çalışacak ve kendi deyimiyle tamamen merkeziyetsiz olacak algoritmik sabit coin USDD’yi resmen duyurdu. ABD dolarına denk olacak USDD, Tron blok zincirinin kripto parası TRX ile desteklenecek.

TRON kurucusu Justin, bugün yaptığı açıklamayla, algoritmik sabit coin USDD’yi duyurdu. Açılımı “Decentralized USD” yani “merkeziyetsiz USD” olan USDD, matematiğe ve algoritmaya dayalı şekilde çalışacak.

“Merkezi bir kuruma bağlı olmayacak”

Yazısına “Sabit coin’ler artık yeni bir döneme girdi” diyerek başlayan Justin Sun, merkeziyetsizliğe vurgu yaptı ve şunları söyledi:

“USDD, geri ödeme, yönetim ve saklama konularında herhangi bir merkezi kuruma güvenmeyecektir. Bunun yerine, zincir üzerinde tam merkeziyetsizlik sağlanacak. USDD, temel olarak TRX’e sabitlenecek ve merkezi olmayan bir şekilde ihraç edilecek.”

10 milyar dolarlık teminat desteği

Tron DAO adındaki merkeziyetsiz organizasyon blok zincirinin sabit parasının yönetiminden sorumlu olacak. Sun, Tron DAO’nun %30’luk faiz oranıyla rezervleri yöneticeğini ve DAO’nun da USDD için teminat desteği olarak “yüksek derecede likit olan 10 milyar dolarlık varlıklar” kullanacağını belirtti. Ancak Sun, hangi varlıkların bu teminata dahil olduğunu açıklamadı.

Bilindiği üzere Terra Luna da, kendi blok zincirinin algoritmik sabit coin’i olan UST’yi desteklemek için uzun vadede 10 milyar dolarlık Bitcoin alımı hedefliyor.

Fiyat 1 doların altına ya da üstüne giderse ne olacak?

Sun yazdığı detaylı yazıda, USDD fiyatının 1 ABD dolarının altına düşmesi ya da üzerine çıkması halinde sistemin nasıl işleyeceğini de anlattı:

“USDD’nin fiyatı 1 USD’nin altına düştüğünde, kullanıcılar sisteme 1 USDD göndererek 1 dolar değerinde TRX alabilecekler. Fiyat bir doların üzerine çıktığında ise, bu kez kullanıcılar merkeziyetsiz siseme 1 dolarlık TRX göndrerek yerine 1 USDD alabilecekler. Piyasadaki volatiliteden bağımsız olarak, USDD protokolü, gerekli olan algoritmaları kullanarak USDD’yi ABD dolarına 1’e 1 şekilde sabitleyecektir.”

Sabit coin dönemlerini 3’e ayıran Sun, 1. bölümü “Omni-USDT 1.0”, ikinci bölümü “TRON-tabanlı USDT 2.0” ve şimdiki 3. bölümü ise “Sabit coin 3.0 zamanı” olarak adlandırdı.

Uzay, Uzay üssü, Ay ve Mars etapları…

Sun, TRON tabanlı USDD’n,mn yol haritasının da insanlığın uzaya ulaşma çabalarına katkı verecek şekilde hazırlandığını belirtti ve etapları sıraladı:

1.0 Uzay
2.0 ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu)
3.0 Ay
4.0 Mars

“İstedikleri zaman fonlarınızı donduramayacaklar”

Sun, merkeziyetsizliğin önemine de vurgu yaptı ve USDD’deki merkeziyetsiz sistem sayesinde insanların hiçbir fonuna hiçkimsenin el koyamayacağını belirtti:

“Merkezi olmayan sabit coin USDD, kullanıcılarını, merkezi yetkililerin keyfi dayatmalarından kurtaracak ve ona olan tüm erişim engellerini ortadan kaldıracaktır. Kullanıcıların fonlarını istediği zaman dondurabilen ya da o fonlara el koyabilen merkezi kurumların aksine, merkezi olmayan bu sabit paralar özel mülkiyet haklarını koruyacaktır”

Haberin ortaya çıkmasının ardından ise TRON’un kripto parası olan TRX’te %15’lik bir yükseliş meydana geldi ve coin 0.07 doların da üzerine çıktı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.