Binance Türkiye’den regülasyon konusunda 13 maddelik öneri

Dünyanın en büyük borsası olarak bilinen Binance’in Türkiye kolu, regülasyonlar konusunda fikirlerini sunduğu 13 maddelik uzun bir öneri açıklaması yaptı. Kripto para sektörünün güvenilir ve sağlam şekilde büyümesi için gelişmiş regülasyonlara ihtiyaç olunduğunun belirtildiği öneri metninde; staking’in serbest bırakılması, kripto para transferinin sınırlanmaması, sabit coin’lerin önemli işlevlerinin olmasından ötürü özgürce hareket ettirilebilmesi gibi maddelerin olması dikkat çekti.

Binance borsasının Türkiye kolundan, kripto para regülasyonlarıyla ilgili geniş bir öneri metni yayımlandı. Borsa, Türkiye’nin dünyadaki en büyük kripto para pazarlarından biri olduğunu belirttiği açıklamasında birçok değerlendirmelerde ve önerilerde bulundu.

“Kripto para transferleri sınırlanmasın”

Daha önce Türkiye’de açıkça bahsedilmese de, birçok kez sessizce dillendirilen kripto paraların Türkiye dışındaki platformlara gönderilememesi konusuyla ilgili de görüş bildiren borsa, bu transferlerin sınırlanmasının teknolojiye zarar vereceğini belirtti:

“Kripto varlıkların sadece belirli alanlara transfer edilebilmesine izin vermek bu teknolojinin kullanılabilirliği ve gelişimine büyük miktarda zarar verecektir. Bunun yanı sıra, yeni gelişmelerin de önü kesilecek ve Türkiye’de hazırlanabilecek herhangi bir projenin geliştirilmesi imkansız hale gelecektir.”

“Staking serbest bırakılsın, sabit coin’ler düzenlemeye tâbi olsun”

Kripto varlık tanımlanmasının net şekilde yapılması gerektiğini belirten borsa; sabit coin’lerin düzenlenmesi, staking’in serbest bırakılması ve Türk kullanıcıların, tüm dünyanın kullandığı bu teknolojiden faydalanması ve borsaların yaşanacak olumsuz durumlar için bir önlem fonu bulundurması gerektiği gibi önemli ve çok net öneriler getirdi. Binance TR, kendi fonunda toplamda 1 milyar dolarlık güvence fonunun bulunduğu bilgisini de verdi.

“Kripto paraların saklanması da regüle edilmeli”

Kripto paraların saklanmasının da dünyadaki önemine vurgu yapan borsa, kullanıcıların kendi kendilerine, üçüncü taraf cüzdan şirketleriyle ya da borsa uygulamalarıyla kripto paralarını saklayabildiklerini belirtti ve saklama hizmeti veren şirketlerin de düzenlemelere tâbi tutulması gerektiğini ifade etti. Borsa, “Üç modelden birinin kullanılmasına izin verilmesini öneriyoruz” dedi.

“Düzenlemeler günün teknolojisiyle kısıtlanmamalıdır”

Regülasyonların, en küçük bir teknolojik gelişmeyle devre dışı kalabileceğini belirten Binance TR, bu yüzden oluşturulacak düzenlemelerin günün teknolojisiyle sınırlı kalmamasını ve prensiplere dayanılarak yapılmasını talep etti.

“Yüksek güvenlik standartlarının zorunlu tutulması”

Düzenlemelerin öneminin birçok kez telaffuz edildiği metinde, fonların güvenliğinin birincil öncelik olarak görülmesi gerektiği belirtildi ve çoklu imzalı sözleşmelere, 2FA önlemine ya da hizmet sağlayıcısı şirketin kullanıcı fonlarını sıcak değil, soğuk cüzdanlarda tutma zorunluluğuna vurgu yapıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.