Monero’da (XMR) v15 güncellemesi için tarih belirlendi

Gizlilik odaklı kripto para Monero’da topluluk fikir birliğine vardı ve v15 ağ güncellemesinin 16 Temmuz’da yapılması konusunda anlaşmaya vardı. Güncellemeyle birlikte, Monero’da işlemleri izlemeyi engelleyen unsurlardan biri olan “halka imzası”nda yer alan imzacı sayısı 11’den 16’ya çıkacak. Ancak hard fork’a, 2023 ile 2024 arasında gerçekleşmesi beklenen “Seraphis/Jamtis” güncellemesi dahil değil.

Monero topluluğu v15 ağ güncellemesinin (hard fork) 16 Temmuz’da yapılmasında karar kıldı. Ancak bu güncellemeye, birkaç yıl içinde oluşması beklenen “Monero 2.0” olarak da adlandırılan sert çatallanma dahil değil. Monero’yla ilgili resmi haberlerin yer aldığı Monero Observer’daki bilgilere göre, hard fork 26688881. blokta gerçekleşecek.

Güncellemeyle beraber, gizliliği artırıcı unsurlardan biri olan halka imzasındaki imzacı sayısı da 11’den 16’ya yükseltilecek. İmzacı sayısının yükseltimesinin yanısıra, cüzdan tarama süresinin azaltılması maksadıyla “Bulletproofs+” adında bir sıfır bilgi kanıtına dayanan sistem eklemesi yapılacak. Bu eklemeyle beraber vâr olan Bulletproofs sistemi kalkacak ve işlem boyutları %5 azalacak. Ayrıca işlem ücretlerinin düşürülmesi için de ayarlamalar yapılacak.

Daha sonraki adım Monero 2.0

Geliştiricilerin verdikleri bilgiye göre; eğer işler plânlandığı gibi giderse bir sonraki adım, 2023 ile 2024 arasında tamamlanması beklenen Seraphis protokolü ve Jamtis adresleme sistemine geçmek olacak. Bu sistem Monero topluluğu tarafından Monero 2.0 olarak da adlandırılıyor.

“Gizlilik artacak, yeni cüzdan türleri eklenecek”

Monero’nun GitHub sayfasında geliştiricilerin yazdığı değerlendirmede ise yapılacak Monero 2.0 güncellemesinin çok büyük olacağı kaydedildi:

“Bu değişiklikler o kadar kapsamlı olacak ki, ortaya çıkan kripto parayı ‘Monero 2.0’ olarak bile adlandırabilirsiniz. Bu sert çatallanma daha fazla gizlilik getirecek, blok zincirinde kayıtlı işlemlerin yapısını değiştirecek ve yeni cüzdan türleri de ekleyecek”

Monero topluluğundan “banka boşaltma operasyonu”

Öte yandan XMR topluluğundan merkezi borsalara karşı bir tepki de yükseldi. Monero’nun işlemleri gizleyebilen cüzdan yapısı nedeniyle, bazı borsaların çeşitli manipülasyonlar yaptıkları, zincir üstünde bu hareketlerin net olarak görülememesi sebebiyle de bu işlemlerini saklayabildikleri iddia edildi.

Topluluk ise merkezi borsalara karşı tepki amacıyla, XMR’larını bugün aynı çekmeyi ve adeta bir “banka boşaltma operasyonu” yapmayı plânlıyor. Bazı borsaların bu yüzden XMR çekme işlemlerini askıya aldığı iddia ediliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.