Hint kripto para borsası WazirX merkezini Dubai’ye taşıdı

Hindistan’ın önemli kripto para borsalarından biri olan WazirX’in, ülkedeki vergi oranının %30’a çıkarılmasının ardından merkezini Dubai’ye taşıdığı belirtildi. Borsanın iki kurucusu da aileleriyle birlikte yine Dubai’ye yerleşti.

Hindistan’da kripto paralardan alınan %1’lik işlem vergisine ek olarak %30’luk genel kazanç vergisi gelmesi ve itibair para kanalı konusunda bankaların çıkardığı zorluklar, kripto para borsalarını vurmaya devam ediyor. Ülkedeki yerel borsalardaki hacmin adeta dip yapmasının ardından WazirX borsasının da merkezini Birleşik Arap Emirlikleri kenti Dubai’ye taşıdığı belirtildi.

Kurucu ortaklardan ikisi tamamen terk etti

Son dönemde kripto dostu kanunlarla ön plâna çıkan Dubai’de yeni merkezini açan WazirX’in iki kurucu ortağı Nischal Shetty ve Siddharth Menon’un da aileleriyle birlikte yine bu şehre yerleştikleri bilgisi verildi. Şirketin bir başka kurucu ortağı olmasının yanı sıra teknoloji yöneticisi de olan Sameer Mhatre ise çalışmalarına Hindistan’dan devam ediyor. Borsanın Mumbai ve Bengaluru şehirlerindeki ofisleri de yine çalışmalarını sürdürüyor.

Hindistan’da artan vergi oranlarıyla beraber kripto para madenciliği de vergiye tâbi olmuş, bu durum sektör şirketleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Son dönemde Twitter’da aktif şekilde gündemi yorumlayan kurucu ortaklardan Shetty de, ülkesindeki vergi oranlarının Hindistan’a değer katan birçok şirketin ve çalışanın ülkeden ayrılmasına yol açacağını söylemişti. Shetty, geçen sene ise döviz yönetim yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle çok da büyük olmayan bir uyarı cezası almıştı. Buna rağmen Shetty, WazirX borsası olarak müşterini tanı ve kara para aklama yasalarının hepsine uyduklarını belirten bir açıklama yapmıştı.

Yasaklanmadı ama…

Hindistan’da başta merkez bankası olmak üzere kripto paraların yasaklanması için çok ciddi bir kampanya yürütülüyordu. Ülkenin maliye bakanı ise kısa süre önce yasaklamanın olmayacağını belirtmiş ve yeni vergi rakamlarını açıklamıştı.

Uzmanlar ise yeni vergi yasasının çok ağır olduğunu ve yasak gelmese bile, bu durumun birçok borsanın kapanmasına yol açabileceğini dile getiriyorlardı.

Hindistan merkezli birçok startup ve kripto para şirketinin de, gelir vergisi olmayan ve son dönemde kripto paralarla ilgili olumlu yasalar çıkaran Dubai’ye göç ettikleri de biliniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.